Kukbuk
Kukbuk

Tarta ze szparagami, z boczkiem i migdałami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 3,5 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
mąka pszenna
250 g
mąka migdałowa
50 g
sól
½ łyżeczki
cukier
1 łyżeczka
zimne masło ekstra Łaciate
150 g
jajko „zerówka” (rozmiar s)
1 sztuka
nadzienie:
wędzony boczek
200 g
szalotka
1 sztuka
szparagi
1 pęczek
jajko „zerówka”
5 sztuk
śmietana Łaciata 12%
300 g
sól i pieprz
do smaku
migdały w płatkach
100 g

Zdjęcie i przepis: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

krok 1

Mąkę pszenną mieszamy z mąką migdałową, solą i cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i ręcznie robimy coś na kształt kruszonki. Dodajemy rozkłócone jajko i wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Gotowe ciasto spłaszczamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim wyłożoną̨ papierem do pieczenia tortownicę (o średnicy 24 centymetrów). Wyrównujemy i wkładamy do zamrażalnika na mniej więcej 60 minut.

krok 2

Boczek kroimy w kostkę i smażymy około 5 minut. Do boczku dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, mieszamy. Dorzucamy pokrojone szparagi. Smażymy około 3 minut. Jajka ze śmietaną̨, z solą i pieprzem blendujemy.

krok 3

Spód lekko podpiekamy w 175 stopniach przez 10-13 minut. Układamy na cieście boczek i szparagi, zalewamy je masą jajeczną, wierzch posypujemy migdałami w płatkach. Pieczemy 35-40 minut, aż masa będzie całkowicie ścięta. Studzimy.

Artykuł powstał we współpracy z marką Mlekpol.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk