Kukbuk
Kukbuk

Ciasto marchewkowe z kremem z kwaśnej śmietany

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mąka pszenna
300 g
proszek do pieczenia
2½ łyżeczki
cynamon
2 łyżeczki
sól
½ łyżeczki
olej rzepakowy
350 ml
biały cukier
150 g
brązowy cukier
100 g
jajko „zerówka”
5 sztuk
starta marchew
350 g
posiekane orzechy
150 g
śmietana Łaciata 18%
300 g
cukier puder
2 łyżki
sok z cytryny
2 łyżeczki
kardamon
szczypta
orzechy
opcjonalnie do dekoracji

Zdjęcie i przepis: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Formę keksową o długości około 24 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia.

krok 2

Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól mieszamy w misce. Olej i cukier, biały i brązowy, mieszamy (wystarczy kuchenna rózga). Dodajemy jajka, jedno po drugim. Następnie wsypujemy suche składniki, mieszamy. Dokładamy marchew i orzechy – mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wlewamy do przygotowanej formy. Pieczemy około 70 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.

krok 3

Schłodzoną śmietanę delikatnie ubijamy w misce robota planetarnego. Partiami dodajemy cukier puder, następnie sok z cytryny i kardamon. Krem wykładamy na wierzch wystudzonego ciasta marchewkowego. Możemy udekorować orzechami.

Artykuł powstał we współpracy z marką Mlekpol.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk