Trudno im się oprzeć – młode ziemniaki mają wyjątkowy dar przywoływania wspomnień z dzieciństwa i słodkawy, gładki smak. Dietetycy przekonują, że są też mniej zasobne w kalorie niż starsze, dorosłe kartofle. Trzeba korzystać, póki mamy na nie sezon! Najprościej przyrządzić je w tradycyjnym duecie ze zsiadłym mlekiem i z jajkiem sadzonym. Sprawdźcie też nasze propozycje na inne warianty i zaplanujcie obiad! Zobaczcie najlepsze przepisy na ziemniaki!
5 sposobów na młode ziemniaki
Prostota jest kluczem do sukcesu, ale na szczęście zwykły ziemniak ma wiele twarzy.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: dinnershow.studio
Pieczone młode ziemniaki z sosem ziołowym >>
Ziemniaki Hasselback mają to do siebie, że naprawdę uzależniają. Jędrne i chrupiące, dobrze smakują jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. My podajemy je z zielonym sosem z pietruszki, kolendry, szczypiorku i oliwy.
Sałatka z pieczoną wołowiną, młodymi ziemniakami i fasolką >>
To propozycja smakowita, kolorowa i idealna na kolację – to, co zostanie, zmieści się do pudełka na lancz i rozweseli podczas zwykłego dnia pracy.
Krokiety ze szczypiorkiem i zsiadłym mlekiem >>
Te chrupiące kotleciki można zrobić z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia, chociaż są tak pyszne, że warto specjalnie dla nich obrać i ugotować garnek pyr.
Raita z pieczonymi ziemniakami i jajkiem w koszulce >>
Czasami wiosenny obiad musi być nieco bardziej elegancki i widowiskowy, niż zestaw składający się z jajka sadzonego, gotowanych ziemniaków i szklanki zsiadłego mleka. Na szczęście jajka i ziemniaki mają wiele wcieleń!
Adżapsandal >>
Grillowane warzywa po gruzińsku. Nie trzeba ich jednak robić na ruszcie, z patelni smakują równie dobrze. To egzotycznie brzmiące gruzińskie danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Praca nad nim zajmie wam niecałe pół godziny. Mimo to warto przyrządzić je dzień wcześniej – dzięki temu smaki i aromaty lepiej się przegryzą, tworząc doskonale zbilansowaną całość.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?