Kukbuk
Kukbuk
Amerykańskie klopsy ze spaghetti w sosie pomidorowym i bazylią (fot. Martyna Cybuch)

5 sposobów na klopsy

Mielone mięso, bułka tarta i mleko – z tych składników wyczarujecie nie tylko tradycyjne mielone. Zobaczcie, jak przygotować klopsy z różnych stron świata.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Martyna Cybuch


Stylizacja: Agata Jankowska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Mielone z ziemniakami to niekwestionowany klasyk wśród specjałów kuchni polskiej. W kwestii popularności może się z nimi mierzyć jednie schabowy. Czy podane z mizerią, czy z buraczkami, smakują równie doskonale, a do tego są proste w przygotowaniu. W uwielbieniu dla klopsów Polacy zdecydowanie nie są osamotnieni. Jeśli macie ochotę na coś bardziej wykwintnego lub trochę bardziej egzotycznego, a jednocześnie nie boicie się eksperymentować, zainspirujcie się naszymi przepisami i przyrządźcie klopsy z różnych stron świata. Hiszpańskie albondigas z winem sprawdzą się dobrze w towarzystwie zarówno chleba, jak i frytek, a grillowane kofty z pszennym plackiem i pikantną raitą sprawią, że poczujecie się jak podczas słonecznych wakacji na Bałkanach. Z kolei dzieci nie trzeba będzie szczególnie przekonywać do spróbowania meatballs, jeśli tylko podacie je ze spaghetti i z aromatycznym sosem pomidorowym. A gdy już was nieco znużą zagraniczne podróże, to na wszelki wypadek podajemy przepis na nasze tradycyjne mielone, choć nie ukrywamy, nawet w tym przepisie odrobinę zamieszaliśmy.

Albondigas, czyli hiszpańskie klopsy z kromką pieczywa w sosie pomidorowym (fot. Martyna Cybuch)

Hiszpańskie albondigas ze świeżym pieczywem >>

Choć tradycyjne hiszpańskie klopsy są gotowane, w tej wersji trzeba będzie je usmażyć. Do przygotowania mięsnych kulek będziecie potrzebować mięsa wołowego i wieprzowego oraz… parmezanu. Gdy klopsy będą gotowe, podajcie je z sosem pomidorowym z dodatkiem białego wina i papryki. Hiszpanie najchętniej jedzą je z frytkami lub ze świeżym pieczywem jako tapas. By albondigas nabrały wyrazistego smaku, do sosu możecie dodać chili.

Słynne, japońskie klopsy w marynacie tsukune z ryżem (fot. Martyna Cybuch)

Japońskie tsukune z sosem teriyaki, ryżem i sezamem >>

Zamiast tradycyjnych szaszłyków z grilla podajcie tsukune! Japońskie klopsy przyrządzicie z kurczaka, a ich niepowtarzalny smak podkreślicie, jeśli podacie je ze słodkim sosem sojowym, który bardzo często jest mylony z teryiaki. Jednak w odróżnieniu od niego sos do tsukune jest wyrazistszy i mniej gęsty. Jego tajemnym składnikiem jest sake. Po zamarynowaniu klopsy nabijcie na patyki i grillujcie na patelni lub klasycznym grillu. Aby dodać daniu jeszcze więcej oryginalności, posypcie je szczypiorkiem i sezamem.

Mielone kotlety z mizerią i młodymi ziemniakami (fot. Martyna Cybuch)

Polskie tradycyjne kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami >>

Czasem każdy z nas ma ochotę na stare, dobre, sprawdzone przepisy. Tradycyjnym mielonym z wytrawną mizerią i młodymi ziemniakami nie oprą się zarówno dorośli, jak i dzieci. Do mięsa mielonego dodajcie bułkę tartą, jajko i mleko. A oprócz zwykłego czarnego pieprzu przyprawcie mielone pieprzem ziołowym – dzięki temu będą wyrazistsze i apetyczniejsze. Na koniec danie posypcie koperkiem. Obiad jak u babci gwarantowany!

Amerykańskie klopsy ze spaghetti w sosie pomidorowym i bazylią (fot. Martyna Cybuch)

Włoskie le polpette ze spaghetti, z sosem pomidorowym i mozzarellą >>

Pamiętacie słynną scenę z „Zakochanego kundla”? Jeśli tak, przekonajcie się sami, czemu bohaterowie filmu, Lady i Trump, nie mogli się oprzeć mięsnym klopsom podanym na spaghetti. Włoskie pulpety tradycyjnie podaje się jako samodzielne danie, tu jednak przygotujecie je w wersji, którą znają i uwielbiają Amerykanie. Do klopsów będzie potrzebne mięso wołowe, wieprzowe, a także boczek. Z kolei sos pomidorowy ugotujecie w parę minut z dodatkiem bazylii i gałki muszkatołowej. Taki przepyszny i sycący obiad, prosto zza oceanu, zrobicie w niecałą godzinę.

Libańskie klopsy na picie z raitą na jogurcie greckim (fot. Martyna Cybuch)

Libańska kofta wołowa na ostro podana z raitą na flatbread >>

Te drobne mięsne kulki najpopularniejsze są na Bliskim Wschodzie i w Indiach. W Libanie przyrządza się je z baraniny, ale my proponujemy wersję popularną w Turcji i na Bałkanach, gdzie kofty robione są z wołowiny. Do grillowanych koft podajcie ostrą raitę na bazie jogurtu greckiego oraz domowy flatbread z mąki pszennej i drożdży. Ostrzegamy: możecie się poczuć jak na najlepszych wakacjach na Bałkanach.

Szwedzkie klopsiki kottbullar z konfiturą i puree ziemniaczanym jak z Ikei (fot. Martyna Cybuch)

Soczyste szwedzkie klopsiki z purée ziemniaczanym i konfiturą borówkową >>

Wypad do Ikei jest dla was stracony, jeśli nie zjecie tam słynnych klopsów? Jeśli tak, zdradzamy wam prosty przepis, dzięki któremu przygotujecie szwedzki przysmak w domu. Choć w Ikei podaje się klopsy z sosem śmietanowym, my polecamy zrobić tradycyjną wersję – z purée ziemniaczanym i wytrawną konfiturą z borówki. Do ich przygotowania oprócz mięsa będziecie potrzebować oczywiście bułki tartej, mleka i jajka. Jeszcze odrobina koperku i masła – i macie naprawdę rewelacyjny obiad.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk