Podpowiadaliśmy już, jak przygotować kulki mocy na słodko, nadszedł więc czas, by przedstawić przepisy na tę prostą przekąskę także w wersji wytrawnej. Tym razem to nie muesli i kakao, ale kasza gryczana i ryż będą grać pierwsze skrzypce. Przygotowane na ich bazie kulki mocy doskonale zastąpią drugie śniadanie, a nawet obiad – w ich skład bowiem wchodzą różnorodne, pełnowartościowe produkty, między innymi soczewica, dynia, orzechy, burak czy tofu. Choć kulki mocy to znakomita propozycja przekąski do szkoły, równie dobrze nadadzą się na lunch w pracy – szczególnie w środku tygodnia, gdy nie mamy czasu na gotowanie, a zależy nam na szybkim przygotowaniu sycącego posiłku.
Kulki mocy: najlepsze przekąski do szkolnej śniadaniówki
Dzieci je uwielbiają! Kulki mocy to prosta przekąska, która nie tylko świetnie smakuje i daje energię na cały dzień w szkole, ale także idealnie mieści się w pudełku na drugie śniadanie.
Tekst: Ania Dobra Kulka
Zdjęcia: Ania Dobra Kulka
Kulki mocy dla superbohaterów
Te zdrowe, pożywne kulki są banalnie proste w przygotowaniu, a smakiem zaskoczą nawet największego niejadka. Przygotujecie je na bazie kilku podstawowych składników – kaszy gryczanej, nori, purée z dyni – i aromatycznych przypraw. Taka przekąska z pewnością doda sił podczas zajęć w szkole!
Złote kulki z orzechami włoskimi
Te złociste kuleczki o słodkawym smaku to idealna propozycja przekąski na lunch. Dodatek kaszy sprawia, że są pożywne, a do tego – zapakowane z porcją sałatki – pięknie wyglądają w pudełku śniadaniowym.
Zobacz, jak przygotować kulki z kaszy jaglanej, soczewicy i dyni hokkaido >>
Różowe klopsiki z kaszy i buraków
Klopsiki z kaszy i buraków są doskonałym pomysłem na pożywne drugie śniadanie w szkole lub lunch w pracy – szczególnie że wzbudzają apetyt już samym kolorem. Możecie zjeść je same, z dodatkiem sałatki albo położyć na kromce świeżego chleba lub bajglu i zrobić sobie kanapkę!
Odkryj przepis na kulki z kaszy i buraków >>
Słoneczne kulki z ryżem
Ryżowe kulki można śmiało przygotować z wyprzedzeniem, a potem zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zawartość warzyw, pestek i nasion czyni je pełnowartościową, sycącą przekąską, a bogactwo kolorów i tekstur sprawia, że chciałoby się zjeść wszystkie naraz!
Sushi balls
Sushi balls równie dobrze odnajdą się w pudełku lunchowym, jak w bento. Ich nadzienie można zmieniać w zależności od preferencji, sezonu czy zawartości lodówki – dobrze sprawdzą się w nim zarówno chrupiące marchewki lub orzeźwiający ogórek, jak i aksamitne awokado. Najlepiej smakują z odrobiną sosu sojowego i marynowanego imbiru!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?