Kukbuk
Kukbuk
Wytrawne kulki mocy, pomysł na lunch na dziecka (fot. Ania Dobra Kulka)

Kulki mocy dla superbohaterów

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
kasza gryczana
100 g
nori
1 arkusz
czosnek
1 duży ząbek
purée z dyni
300 g
czarny sezam
2 łyżki
domowa bułka tarta
2 łyżki
starty świeży imbir
1 łyżeczka
cynamon
½ łyżeczki
ostra papryka
½ łyżeczki
sól
szczypta
pieprz
do smaku
oliwa
1-2 łyżki

Zdjęcia i przepis: Ania Dobra Kulka

krok 1

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Arkusz nori rozdrabniamy w młynku lub blenderze kielichowym. Czosnek przeciskamy przez praskę.

krok 2

W dużej misce mieszamy ugotowaną kaszę z purée z dyni – miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz oliwy) i porządnie mieszamy. Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego.

krok 3

Gotowe kulki smarujemy oliwą i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż nabiorą złotej barwy.

TIP 1

Dyniowe purée można przygotować samodzielnie – wystarczy zmiksować miąższ upieczonej wcześniej dyni blenderem. Można również użyć mrożonego purée.

TIP 2

Kulki świetnie smakują z kimchi lub kiszonymi ogórkami.

Sprawdź więcej przepisów na kulki mocy.      

 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk