Kukbuk
Kukbuk
Przepis na złote kulki z orzechami włoskimi, pomysł na wegetariański lunch do pudełka (fot. Ania Dobra Kulka)

Złote kulki z orzechami włoskimi

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
kasza jaglana
100 g
czerwona soczewica
100 g
dynia hokkaido
¼ sztuki
mielone orzechy włoskie
1 łyżka
cynamon
½ łyżeczki
kurkuma
½ łyżeczki
sól
½ łyżeczki
pieprz
do smaku
oliwa
do posmarowania

Zdjęcie i przepis: Ania Dobra Kulka

krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kaszę i soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię pieczemy – do miękkości (najlepiej za jednym razem upiec całą, a pozostały miąższ wykorzystać do innych dań). Orzechy prażymy na suchej patelni.

krok 2

Ugotowane kaszę i soczewicę przekładamy do miski. Mieszamy. Dodajemy obraną ze skórki dynię. Składniki miksujemy blenderem, aż się połączą w masę – idealnie gładką lub z wyczuwalnymi kawałkami składników, w zależności od preferencji. Dodajemy orzechy – uprażone i mielone – i przyprawy. Dobrze mieszamy.

krok 3

Z masy lepimy kulki. Przygotowujemy miseczkę z wodą i za każdym razem przed uformowaniem kulki zwilżamy dłonie. Kulki smarujemy oliwą i układamy na blasze. Pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

TIP

Jeżeli masa przed formowaniem kulek wydaje się zbyt rzadka, dosypujemy mielonych orzechów i ponownie mieszamy.

Sprawdź więcej przepisów na kulki mocy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk