Kukbuk
Kukbuk
Przepis na sushi balls, jak zrobić sushi w domu, jak podawać sushi, Ania Dobra Kulka (fot. Ania Dobra Kulka)

Sushi balls

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ryż
200 g
marchewka
2 małe sztuki
ogórek
2 małe sztuki
rzodkiewka
3 sztuki
wędzone tofu
50 g
szczypiorek
¼ pęczka
nori
2 arkusze
czarny sezam
1 łyżka
sól
szczypta
marynowany imbir
do podania
sos sojowy
do podania

Zdjęcia i przepis: Ania Dobra Kulka

krok 1

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewki i ogórki obieramy. Z ogórków wykrawamy gniazda nasienne. Wszystkie warzywa i tofu kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Nori miksujemy w młynku lub blenderze kielichowym na pył.

krok 2

W misce mieszamy ryż, sezam i nori. Porcję ryżu układamy we wnętrzu dłoni i napełniamy mieszanką warzyw i tofu. Następnie zaciskamy dłoń, by uformować z ryżu kulkę (w razie potrzeby pomagamy sobie drugą ręką). Kulki podajemy z imbirem i sosem sojowym. 

Sprawdź więcej przepisów na kulki mocy.      

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk