Kukbuk
Kukbuk

Penne z zielonym pesto, kurczakiem i pomidorkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
pierś kurczaka
400 g
sól
4 łyżki + do smaku
oliwa
4 łyżki
pomidorki koktajlowe
300 g
pieprz
do smaku
makaron penne
400 g
Barilla Pesto alla Genoves
1 słoiczek
mozzarella
100 g

Przepis i wykonanie: Diana Kosiorek


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Kurczaka zanurzamy w wodzie z solą i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie mięso osuszamy i kroimy w 2-centymetrową kostkę.

krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią kurczaka i smażymy, aż mięso się zrumieni. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 3

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy – zostawiamy 100 mililitrów wody z gotowania.

krok 4

Penne dorzucamy na patelnię, dodajemy pesto i wodę z gotowania makaronu. Dokładnie mieszamy.

krok 5

Podajemy z porwaną na kawałki mozzarellą.

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk