Kukbuk
Kukbuk

5 polsko-włoskich dań na Wigilię

Co nas łączy z mieszkańcami słonecznej Italii? To, że szczycimy się tradycją, szczególnie kulinarną. A co, jeśli trochę przemieszamy polskie i włoskie tradycje?

Tekst: Maja Wójcik

Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Krzyk i poruszenie! Jak to? Nie można ot tak zmieniać odwiecznych zasad, na których wyrosły pokolenia. Otóż można, a czasem nawet trzeba ruszyć z posad świat gotowania, tak dla przewietrzenia kuchni. Ale spokojnie, fermentu siać nie będziemy. Wszystko zostanie na swoim miejscu. Tylko ten jeden raz zrobimy sobie polsko-włoskie święta. Zanurzone w obu tradycjach, ale otwarte na ciekawe połączenia. U nas na stołach w Wigilię królują konkretne potrawy – barszcz albo grzybowa, karp w różnych odsłonach, śledzie, kutia, serniki, we Włoszech takiej dyscypliny nie ma, są wprawdzie postne potrawy, oczywiście makarony, jednak dowolność jest duża. Podobnie w dni świąteczne. Często, jak u nas, na stołach ląduje pieczone mięso, ale też wszystko, na co ma się ochotę, a czego nie je się zbyt często w ciągu roku. Po to, aby poczuć świąteczną atmosferę, zrobić sobie przyjemność, odpocząć, nabrać sił przed nowym rokiem, a przede wszystkim spotkać się z bliskimi i cieszyć się swoją obecnością. To wyjątkowy czas, który pozwala zapomnieć o troskach dnia codziennego. To co? Nurkujemy w tradycję, kanonicznym przepisom nadajemy nieco inny wymiar, a składniki mieszamy do woli? Tylko jednego będziemy się trzymać: gotowych produktów Barilla, bo to sprawdzony wybór – w tym przypadku nie przewidujemy odstępstw. Zatem z kuchni polskiej do włoskiej i na odwrót!

Orecchiette z makiem i bakaliami

Nasza wariacja na temat klusek z makiem, ale z włoskim twistem w postaci makaronu typu uszka – oczywiście w świątecznym wydaniu. A tu wybór mógł być tylko jeden – kresowa słodycz, która pojawia się na wigilijnym stole, czyli kutia, będzie naszą inspiracją. Mimo że to postne danie, mocno akcentujemy smaki. I wcale nie musi być traktowane w kategorii deseru, bo można się nim dobrze najeść.

Sprawdź przepis na orecchiette z makiem i bakaliami >>

Dorsz w pesto z pistacjową panierką

Święta to dania postne, a więc ryby. U nas tradycja nakazuje oddawać honory karpiowi, choć śledzie też są mile widziane. Jednak coraz częściej sięgamy po inne gatunki – choćby po łososia, który jest już niemal pełnoprawnym gościem na wigilijnym stole. Tym razem jednak stawiamy na dorsza. Ta chuda ryba ma dużo smaku i idealnie nadaje się do pieczenia. Dlatego postanowiliśmy przybrać ją pistacjową panierką i zaserwować na ubitej ricotcie.

Wypróbuj przepis na dorsza w pesto z pistacjową panierką >>

Spaghetti z kremowym sosem grzybowym

Włosi bez makaronu nie mogą się obejść – jedzą go codziennie i święta wcale nie są tu wyjątkiem. Nie ma specjalnych sosów, które podaje się w tym podniosłym czasie, więc wybór należy do nas. Postanowiliśmy trzymać się postnych nakazów i przygotowaliśmy sos na bazie grzybów, który idealnie okleja makaronowe nitki.

Sprawdź przepis na spaghetti z kremowym sosem grzybowym >>

Grzybowa lasagne

Trudno sobie wyobrazić kolację wigilijną bez grzybów, przynajmniej my nie potrafimy. W pełnej umami zupie albo marynowane, w komitywie ze śledziem lub jako farsz do uszek – zastosowań mnóstwo i każde takie, że palce lizać. A co powiecie na lasagne z grzybami? Głębia smaku tego dania jest uzależniająca – pewniak na świątecznym stole.

Zobacz przepis na grzybową lasagne >>

Bezmięsne gołąbki z sosem pomidorowym

Może i gołąbki nie są daniem kojarzonym ze świętami, ale jak wspomnieliśmy wcześniej, w tym czasie możemy się delektować tym, czego nie jemy za często. Lekkie danie obiadowe – kasza i soczewica otulone liśćmi kapusty włoskiej (a jakże!), skąpane w aromatycznym pomidorowym sosie. Można się zajadać bez dodatków.

Wypróbuj przepis na bezmięsne gołąbki z sosem pomidorowym >>

Materiał stworzony we współpracy z marką Barilla.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk