Krzyk i poruszenie! Jak to? Nie można ot tak zmieniać odwiecznych zasad, na których wyrosły pokolenia. Otóż można, a czasem nawet trzeba ruszyć z posad świat gotowania, tak dla przewietrzenia kuchni. Ale spokojnie, fermentu siać nie będziemy. Wszystko zostanie na swoim miejscu. Tylko ten jeden raz zrobimy sobie polsko-włoskie święta. Zanurzone w obu tradycjach, ale otwarte na ciekawe połączenia. U nas na stołach w Wigilię królują konkretne potrawy – barszcz albo grzybowa, karp w różnych odsłonach, śledzie, kutia, serniki, we Włoszech takiej dyscypliny nie ma, są wprawdzie postne potrawy, oczywiście makarony, jednak dowolność jest duża. Podobnie w dni świąteczne. Często, jak u nas, na stołach ląduje pieczone mięso, ale też wszystko, na co ma się ochotę, a czego nie je się zbyt często w ciągu roku. Po to, aby poczuć świąteczną atmosferę, zrobić sobie przyjemność, odpocząć, nabrać sił przed nowym rokiem, a przede wszystkim spotkać się z bliskimi i cieszyć się swoją obecnością. To wyjątkowy czas, który pozwala zapomnieć o troskach dnia codziennego. To co? Nurkujemy w tradycję, kanonicznym przepisom nadajemy nieco inny wymiar, a składniki mieszamy do woli? Tylko jednego będziemy się trzymać: gotowych produktów Barilla, bo to sprawdzony wybór – w tym przypadku nie przewidujemy odstępstw. Zatem z kuchni polskiej do włoskiej i na odwrót!
5 polsko-włoskich dań na Wigilię
Co nas łączy z mieszkańcami słonecznej Italii? To, że szczycimy się tradycją, szczególnie kulinarną. A co, jeśli trochę przemieszamy polskie i włoskie tradycje?
Tekst: Maja Wójcik
Jessica Nadziejko / @pluminchocolate
Orecchiette z makiem i bakaliami
Nasza wariacja na temat klusek z makiem, ale z włoskim twistem w postaci makaronu typu uszka – oczywiście w świątecznym wydaniu. A tu wybór mógł być tylko jeden – kresowa słodycz, która pojawia się na wigilijnym stole, czyli kutia, będzie naszą inspiracją. Mimo że to postne danie, mocno akcentujemy smaki. I wcale nie musi być traktowane w kategorii deseru, bo można się nim dobrze najeść.
Dorsz w pesto z pistacjową panierką
Święta to dania postne, a więc ryby. U nas tradycja nakazuje oddawać honory karpiowi, choć śledzie też są mile widziane. Jednak coraz częściej sięgamy po inne gatunki – choćby po łososia, który jest już niemal pełnoprawnym gościem na wigilijnym stole. Tym razem jednak stawiamy na dorsza. Ta chuda ryba ma dużo smaku i idealnie nadaje się do pieczenia. Dlatego postanowiliśmy przybrać ją pistacjową panierką i zaserwować na ubitej ricotcie.
Spaghetti z kremowym sosem grzybowym
Włosi bez makaronu nie mogą się obejść – jedzą go codziennie i święta wcale nie są tu wyjątkiem. Nie ma specjalnych sosów, które podaje się w tym podniosłym czasie, więc wybór należy do nas. Postanowiliśmy trzymać się postnych nakazów i przygotowaliśmy sos na bazie grzybów, który idealnie okleja makaronowe nitki.
Grzybowa lasagne
Trudno sobie wyobrazić kolację wigilijną bez grzybów, przynajmniej my nie potrafimy. W pełnej umami zupie albo marynowane, w komitywie ze śledziem lub jako farsz do uszek – zastosowań mnóstwo i każde takie, że palce lizać. A co powiecie na lasagne z grzybami? Głębia smaku tego dania jest uzależniająca – pewniak na świątecznym stole.
Bezmięsne gołąbki z sosem pomidorowym
Może i gołąbki nie są daniem kojarzonym ze świętami, ale jak wspomnieliśmy wcześniej, w tym czasie możemy się delektować tym, czego nie jemy za często. Lekkie danie obiadowe – kasza i soczewica otulone liśćmi kapusty włoskiej (a jakże!), skąpane w aromatycznym pomidorowym sosie. Można się zajadać bez dodatków.
Wypróbuj przepis na bezmięsne gołąbki z sosem pomidorowym >>
Materiał stworzony we współpracy z marką Barilla.
- Ludzie i inspiracje
8 sposobów na wigilijne śledzie
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia. Z pewnością znajdą się tacy, którzy zastąpiliby nim inne świąteczne dania. I właśnie dla entuzjastów tego bożonarodzeniowego klasyka proponujemy zarówno tradycyjne przepisy, jak i te bardziej nietypowe. Niektóre z nich mogą przekonać nawet sceptyków!
- Ludzie i inspiracje
(Nie)tradycyjna wigilia na stole
Świąteczne potrawy nie zawsze muszą smakować tak samo. Tradycyjne potrawy zachęcają do kulinarnych eksperymentów, a my mamy sposoby na to, jak przygotować coś niebanalnego, a jednocześnie prostego.
- Ludzie i inspiracje
Pomysły na wegańską kolację wigilijną
Tradycyjne potrawy Wigilijne na Farmie Bii bez jajek i ryb. Bo tylko krok nas dzieli od wegańskiej wieczerzy.
- Ludzie i inspiracje
8 sposobów na wigilijne śledzie
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia. Z pewnością znajdą się tacy, którzy zastąpiliby nim inne świąteczne dania. I właśnie dla entuzjastów tego bożonarodzeniowego klasyka proponujemy zarówno tradycyjne przepisy, jak i te bardziej nietypowe. Niektóre z nich mogą przekonać nawet sceptyków!
- Ludzie i inspiracje
(Nie)tradycyjna wigilia na stole
Świąteczne potrawy nie zawsze muszą smakować tak samo. Tradycyjne potrawy zachęcają do kulinarnych eksperymentów, a my mamy sposoby na to, jak przygotować coś niebanalnego, a jednocześnie prostego.
- Ludzie i inspiracje
Pomysły na wegańską kolację wigilijną
Tradycyjne potrawy Wigilijne na Farmie Bii bez jajek i ryb. Bo tylko krok nas dzieli od wegańskiej wieczerzy.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?