Kukbuk
Kukbuk

Grzybowa lasagne

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: 
typ posiłku: 
suszone grzyby
100 g
oliwa
do smażenia + do skropienia
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
mleko
1 l
masło
60 g
mąka pszenna
50 g
sól
szczypta
gałka muszkatołowa
szczypta
lasagne Barilla
12 płatów
mozzarella
100 g

Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

Krok 1

Grzyby namaczamy w zimnej wodzie przez mniej więcej godzinę. Odcedzamy i drobno kroimy.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej posiekaną cebulę. Dodajemy grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 5 minut.

Krok 3

Mleko podgrzewamy. W dużym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę – energicznie mieszamy i smażymy około 2 minut (do lekkiego zbrązowienia). Wlewamy mleko – cały czas mieszamy. Beszamel gotujemy około 15 minut na małym ogniu, co chwila mieszamy. Kiedy zgęstnieje, przyprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Krok 4

Płaty lasagne umieszczamy w szerokim naczyniu (na przykład na blasze), skrapiamy oliwą i zalewamy gorącą wodą. Makaron moczymy około 2 minut.

Krok 5

W naczyniu żaroodpornym rozsmarowujemy beszamel, na nim kładziemy płaty namoczonego makaronu, następnie nakładamy kolejną warstwę beszamelu, grzyby i znów makaron. Czynność powtarzamy do wyczerpania się składników. Wierzch smarujemy obficie beszamelem i posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy około 40 minut w 185 stopniach.

Materiał powstał we współpracy z marką Barilla.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk