Jest elegancki i bezpretensjonalny. Jeśli jest dobrej jakości, doskonale smakuje po usmażeniu, upieczeniu, jak i na surowo. Choć świetnie radzi sobie w wersji sauté, jest też otwarty na eksperymenty. Łosoś lubi się zarówno z azjatyckimi dodatkami, jak i swojskim chrzanem, kalafiorem, a nawet burakiem. Na którą wersję macie dziś ochotę? Który przepis na łososia okaże się najlepszy? Przygotuj idealny obiad z łososiem.
10 sposobów na łososia
Sushi i roladki zostawmy tradycjonalistom. Poznajcie nasze przepisy na niebanalne potrawy z łososiem w roli głównej.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Łosoś na śniadanie
Jajecznica z cytryną i wędzonym łososiem na chałce >>
Dzień najlepiej zacząć od sycącego, pełnowartościowego śniadania. Jedną z naszych ulubionych propozycji jest klasyczna francuska jajecznica, którą podajemy na chrupiącej chałce z dodatkiem plastrów wędzonego łososia. Jeszcze tylko szczypiorek i cytryna – i gotowe!
Sprawdźcie jak przygotować chałkę z jajecznicą z cytryną i wędzonym łososiem >>
Gravlax marynowany w burakach i czerwonym pieprzu >>
Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, przyrządzane z peklowanego łososia. Choć z wyglądu przypomina wędzone plastry tej ryby, znacznie różni się od nich smakiem. Klasyczny gravlax można jeść bez dodatków, ale świetnie sprawdzi się również w rozmaitych daniach, na przykład z gryczanymi blinami, kawiorem i ze śmietaną.
Wypróbujcie przepis na marynowany w burakach i czerwonym pieprzu gravlax >>
ŚNIADANIÓWKA - Pomysły na łososia
Łosoś na obiad
Łosoś glazurowany w miso i miodzie z bok choy >>
Glazurowanego łososia przygotujecie bez większego wysiłku w zaledwie pół godziny. To naprawdę prosty, a zarazem nietuzinkowy przepis na pieczonego łososia, który pięknie się prezentuje na talerzu i jeszcze lepiej smakuje! Koniecznie podajcie go z podsmażonym bok choy.
Przygotujcie łososia glazurowanego w miso i miodzie z bok choyem >>
Smażony łosoś z kremem kalafiorowym >>
Oczekujecie gości, ale nie macie całego dnia na gotowanie? Smażonego łososia z kremem kalafiorowym, fasolą i pomidorkami koktajlowymi przygotujecie w zaledwie 30 minut. Łosoś z patelni to wyjątkowo prosty przepis na danie, które robi niesamowite wrażenie, gdy tylko znajdzie się na talerzu.
Sprawdźcie przepis na smażonego łososia z kremem kalafiorowym >>
Grillowany łosoś z pastą z groszku i mięty >>
Brakuje wam pomysłu na świeży, zdrowy, lekki obiad? Mamy dla was propozycję: grillowanego łososia w towarzystwie miętowego tłuczonego groszku. Do przyrządzenia tego dania będziecie potrzebować zaledwie kilku składników, które prawdopodobnie już macie w domu. Cały obiad zaś przygotujecie w zaledwie 20 minut!
Wypróbujcie szybki przepis na łososia z pastą z groszku i mięty >>
Tagliatelle z wędzonym łososiem w sosie śmietankowym >>
Tagliatelle znakomicie łączą się z wieloma dodatkami. Choć tradycyjnie ten makaron podaje się z sosem bolońskim, równie często bywa łączony z kurczakiem czy szpinakiem. My zaś najbardziej lubimy jeść tagliatelle z łososiem w aksamitnym, kremowym sosie śmietankowym.
Przygotujcie tagliatelle z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym >>
Łosoś na kolację
Wędzony łosoś zapiekany pod purée ziemniaczanym z groszkiem >>
Szukacie nowego sposobu na łososia z piekarnika? Koniecznie zapieczcie go z beszamelem i groszkiem pod purée z ziemniaków. To wspaniała kompozycja, która świetnie się sprawdzi w roli dużej przystawki czy na kolację.
Sprawdźcie przepis na wędzonego łososia zapiekanego po purée ziemniaczanym z groszkiem >>
Tatar z łososia z pomidorami i fenkułem >>
Choć tatar oryginalnie robi się z mięsa wołowego, coraz popularniejsze są jego roślinne czy rybne wersje. Delikatne mięso łososia jak mało co nadaje się do tej potrawy. Dla uzyskania idealnej konsystencji i wyjątkowego smaku polecamy wymieszać kawałek surowej ryby z plastrami wędzonej.
Łosoś konfitowany ze śmietaną chrzanową >>
Wyrazisty smak konfitowanego łososia znakomicie kontrastuje z lekkimi wiosennymi dodatkami, takimi jak chrzanowa śmietana czy liście rukwi wodnej. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, choć wymaga trochę czasu. Dla tego smaku – warto.
Ceviche z łososia z pomidorkami >>
Ceviche, flagowe danie kuchni peruwiańskiej, najlepiej smakuje w ciepłe dni. Jest świeże, cytrusowe, nie brakuje mu też ostrości. To naprawdę wyjątkowa potrawa, którą warto umieć zrobić. Szczególnie że nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani zbyt dużo czasu.
Materiał powstał we współpracy z marką Mowi.
co warto wiedzieć o łososiu?
więcej:
- Zdrowie i rozsądek
Łosoś – król jest tylko jeden
Delikatny w smaku, dosłownie rozpływa się w ustach. Jest dla nas dobry. Chroni serce i układ krążenia, wspiera funkcjonowanie mózgu i niemal wszystkich narządów wewnętrznych, pomaga dbać o piękną skórę. Łosoś jest wyjątkowy. A tę wyjątkowość bardzo dokładnie przebadali naukowcy.
- Zdrowie i rozsądek
Łosoś hodowlany – jeść czy nie?
Tematowi ryb hodowlanych towarzyszy wiele kontrowersji. Większość z nich jednak zasługuje na miano mitu – czyli informacji nieprawdziwych. Jak faktycznie jest z hodowlanym łososiem – kupować go czy nie? Sprawdzamy.
- Zdrowie i rozsądek
Jak rozpoznać dobrej jakości łososia?
Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb. Bogaty w kwasy omega-3, powinien stać się nieodłącznym elementem naszej diety. Ważne jednak, by był naprawdę świeży i najwyższej jakości. Jak rozpoznać, że ryba, którą wrzucamy do sklepowego koszyka, faktycznie spełnia te standardy?
- Zdrowie i rozsądek
Łosoś – król jest tylko jeden
Delikatny w smaku, dosłownie rozpływa się w ustach. Jest dla nas dobry. Chroni serce i układ krążenia, wspiera funkcjonowanie mózgu i niemal wszystkich narządów wewnętrznych, pomaga dbać o piękną skórę. Łosoś jest wyjątkowy. A tę wyjątkowość bardzo dokładnie przebadali naukowcy.
- Zdrowie i rozsądek
Łosoś hodowlany – jeść czy nie?
Tematowi ryb hodowlanych towarzyszy wiele kontrowersji. Większość z nich jednak zasługuje na miano mitu – czyli informacji nieprawdziwych. Jak faktycznie jest z hodowlanym łososiem – kupować go czy nie? Sprawdzamy.
- Zdrowie i rozsądek
Jak rozpoznać dobrej jakości łososia?
Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb. Bogaty w kwasy omega-3, powinien stać się nieodłącznym elementem naszej diety. Ważne jednak, by był naprawdę świeży i najwyższej jakości. Jak rozpoznać, że ryba, którą wrzucamy do sklepowego koszyka, faktycznie spełnia te standardy?
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?