Kukbuk
Kukbuk
czy łosoś hodowlany jest zdrowy?

10 sposobów na łososia

Sushi i roladki zostawmy tradycjonalistom. Poznajcie nasze przepisy na niebanalne potrawy z łososiem w roli głównej.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Jest elegancki i bezpretensjonalny. Jeśli jest dobrej jakości, doskonale smakuje po usmażeniu, upieczeniu, jak i na surowo. Choć świetnie radzi sobie w wersji sauté, jest też otwarty na eksperymenty. Łosoś lubi się zarówno z azjatyckimi dodatkami, jak i swojskim chrzanem, kalafiorem, a nawet burakiem. Na którą wersję macie dziś ochotę? Który przepis na łososia okaże się najlepszy? Przygotuj idealny obiad z łososiem.

Łosoś na śniadanie

Jajecznica z cytryną i wędzonym łososiem na chałce

Jajecznica z cytryną i wędzonym łososiem na chałce >>

Dzień najlepiej zacząć od sycącego, pełnowartościowego śniadania. Jedną z naszych ulubionych propozycji jest klasyczna francuska jajecznica, którą podajemy na chrupiącej chałce z dodatkiem plastrów wędzonego łososia. Jeszcze tylko szczypiorek i cytryna – i gotowe!

Sprawdźcie jak przygotować chałkę z jajecznicą z cytryną i wędzonym łososiem >>

Buraczkowy gravlax z czerwonym pieprzem i kolendrą

Gravlax marynowany w burakach i czerwonym pieprzu >>

Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, przyrządzane z peklowanego łososia. Choć z wyglądu przypomina wędzone plastry tej ryby, znacznie różni się od nich smakiem. Klasyczny gravlax można jeść bez dodatków, ale świetnie sprawdzi się również w rozmaitych daniach, na przykład z gryczanymi blinami, kawiorem i ze śmietaną.

Wypróbujcie przepis na marynowany w burakach i czerwonym pieprzu gravlax >>

ŚNIADANIÓWKA - Pomysły na łososia

Łosoś na obiad

Łosoś glazurowany w miso i miodzie z bok choy

Łosoś glazurowany w miso i miodzie z bok choy >>

Glazurowanego łososia przygotujecie bez większego wysiłku w zaledwie pół godziny. To naprawdę prosty, a zarazem nietuzinkowy przepis na pieczonego łososia, który pięknie się prezentuje na talerzu i jeszcze lepiej smakuje! Koniecznie podajcie go z podsmażonym bok choy.

Przygotujcie łososia glazurowanego w miso i miodzie z bok choyem >>

Smażony łosoś z kremem kalafiorowym i czerwoną sałatką

Smażony łosoś z kremem kalafiorowym >>

Oczekujecie gości, ale nie macie całego dnia na gotowanie? Smażonego łososia z kremem kalafiorowym, fasolą i pomidorkami koktajlowymi przygotujecie w zaledwie 30 minut. Łosoś z patelni to wyjątkowo prosty przepis na danie, które robi niesamowite wrażenie, gdy tylko znajdzie się na talerzu.

Sprawdźcie przepis na smażonego łososia z kremem kalafiorowym >>

Grillowany łosoś z tłuczonym groszkiem z miętą

Grillowany łosoś z pastą z groszku i mięty >>

Brakuje wam pomysłu na świeży, zdrowy, lekki obiad? Mamy dla was propozycję: grillowanego łososia w towarzystwie miętowego tłuczonego groszku. Do przyrządzenia tego dania będziecie potrzebować zaledwie kilku składników, które prawdopodobnie już macie w domu. Cały obiad zaś przygotujecie w zaledwie 20 minut!

Wypróbujcie szybki przepis na łososia z pastą z groszku i mięty >>

Tagliatelle z wędzonym łososiem w sosie śmietankowym z szałwią i zielonym pieprzem

Tagliatelle z wędzonym łososiem w sosie śmietankowym >>

Tagliatelle znakomicie łączą się z wieloma dodatkami. Choć tradycyjnie ten makaron podaje się z sosem bolońskim, równie często bywa łączony z kurczakiem czy szpinakiem. My zaś najbardziej lubimy jeść tagliatelle z łososiem w aksamitnym, kremowym sosie śmietankowym.

Przygotujcie tagliatelle z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym >>

Łosoś na kolację

Wędzony łosoś zapiekany pod purée ziemniaczanym z groszkiem i beszamelem

Wędzony łosoś zapiekany pod purée ziemniaczanym z groszkiem >>

Szukacie nowego sposobu na łososia z piekarnika? Koniecznie zapieczcie go z beszamelem i groszkiem pod purée z ziemniaków. To wspaniała kompozycja, która świetnie się sprawdzi w roli dużej przystawki czy na kolację.

Sprawdźcie przepis na wędzonego łososia zapiekanego po purée ziemniaczanym z groszkiem >>

Tatar z łososia z fenkułem, pieczonymi pomidorami i rodzynkowym dressingiem

Tatar z łososia z pomidorami i fenkułem >> 

Choć tatar oryginalnie robi się z mięsa wołowego, coraz popularniejsze są jego roślinne czy rybne wersje. Delikatne mięso łososia jak mało co nadaje się do tej potrawy. Dla uzyskania idealnej konsystencji i wyjątkowego smaku polecamy wymieszać kawałek surowej ryby z plastrami wędzonej.

Przygotujcie tatara z łososia z pomidorami i fenkułem >>

Łosoś konfitowany ze śmietaną chrzanową i z rukwią wodną

Łosoś konfitowany ze śmietaną chrzanową >>

Wyrazisty smak konfitowanego łososia znakomicie kontrastuje z lekkimi wiosennymi dodatkami, takimi jak chrzanowa śmietana czy liście rukwi wodnej. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, choć wymaga trochę czasu. Dla tego smaku – warto.

Przygotuj łososia konfitowanego ze śmietaną chrzanową >>

Ceviche z łososia z pomidorkami, szalotką i chili

Ceviche z łososia z pomidorkami >>

Ceviche, flagowe danie kuchni peruwiańskiej, najlepiej smakuje w ciepłe dni. Jest świeże, cytrusowe, nie brakuje mu też ostrości. To naprawdę wyjątkowa potrawa, którą warto umieć zrobić. Szczególnie że nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani zbyt dużo czasu.

Przygotuj ceviche z łososia z pomidorkami >>

Logo Mowi z marginesami

Materiał powstał we współpracy z marką Mowi.

co warto wiedzieć o łososiu?

więcej:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk