
Żurek z wędzonym jesiotrem
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Zakwas na żurek:
- przegotowana woda
- 1,25 l
- mąka żytnia
- 225 g
- czosnek
- 10 ząbków
- liść laurowy
- 10 sztuk
- ziele angielskie
- 10 sztuk
- Wywar:
- wędzone korpusy jesiotra (lub innej wędzonej ryby)
- 1 kg
- woda
- 2-3 l
- marchewka
- 3-4 sztuki
- seler
- 1 sztuka
- cebula
- 2-3 sztuki
- czosnek
- 3-4 ząbki
- liść laurowy
- 3-4 sztuki
- ziele angielskie
- 4-5 sztuk
- sól
- pieprz
- Żurek:
- wywar
- 3 l
- zakwas
- 900 g
- śmietana 36%
- 300 g
- masło
- 100 g
- cukier
- sól
- pieprz
- Dodatkowo:
- filet z jesiotra
- 500 g
- ziemniaki
- 500 g
- koperek
- pęczek