![„Kuchnia bezwzględna”, Joshua Weissman – francuska zupa cebulowa (fot. Ralph Smith / materiały prasowe)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/8FmVK3rTeNdhy8mQYlvGB7xGPPEcG66hcnsXU59888g/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjIvMDUtMDUv/MjE5X2NlYnVsb3dh/LmpwZw.jpg)
Francuska zupa cebulowa
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- cebula
- 1,5 kg (5-6 dużych)
- niesolone masło
- 5 łyżek (70 g)
- oliwa extra virgin
- 1 łyżka (15 ml) + jeszcze trochę do szczotkowania
- sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz
- do smaku
- burbon (opcjonalnie)
- 2 łyżki (30 ml)
- białe wino
- 1¼ szklanki (310 ml)
- bulion wołowy
- 1,5 l
- gałązki tymianku, przewiązane sznurkiem kuchennym
- 10 sztuk
- wytrawna sherry (opcjonalnie)
- 3 łyżki (45 ml)
- ser gruyère
- 200 g
- ser gouda
- 200 g
- bagietka lub inny chrupiący chleb pokrojony w kromki (o grubości 1,25-2,5 cm)
- do podania