Kukbuk
Kukbuk
Przepis na domowy barszcz ze szczawiu, przepis na szczaw, tradycyjna kuchnia (fot. Kuba Stanek)

Barszcz ze szczawiu

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
żeberka wieprzowe
300 g
woda
1 i 1/2 l
liść laurowy
2 sztuki
marchewka
1 sztuka
cebula
1 sztuka
jajka "zerówka"
2 sztuki
ziemniak
3 sztuki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
szczaw
1 pęczek
natka pietruszki
1 pęczek
masło
50 g
kwaśna śmietana
do podania

Zdjęcie: Kuba Stanek


Stylizacja: Beata Hadaś


Przepis i przygotowanie: Ira Milevska

krok 1

Mięso zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, usuwamy szumowiny. Dodajemy liście laurowe i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Dorzucamy startą na tarce o drobnych oczkach marchew i cebulę i gotujemy dalej, przez 20 minut.

krok 2

Gotujemy jajka na twardo, studzimy je, obieramy i kroimy w duże kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu. Wyjmujemy z niego liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem.

krok 3

Szczaw i natkę pietruszki dokładnie myjemy i siekamy. Gdy ziemniaki są ugotowane, wrzucamy zieleninę i jajka i gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy masło. Gotujemy minutę i zdejmujemy z ognia. Podajemy ze śmietaną.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk