Kukbuk
Kukbuk

Tiramisu z koglem-moglem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
8 porcji:
ciasto:
jajko
3 sztuki
cukier
100 g
mąka
120 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
kakao
2 łyżki
zmielona kawa
1 łyżka
roztopione masło
80 g
kogel-mogel:
żółtko jajka
3 sztuki
wódka
40 ml
cukier
3 łyżki
krem mascarpone:
mascarpone
500 g
cukier puder
2 łyżki
śmietana 30%
200 ml
dodatkowo:
kakao do posypania

Przepis: Kuba Łukaszonek


Zdjęcie: dinnershow.studio

Krok 1

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą powoli dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Wlewamy masło, mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 12 minut.

Krok 2

Wszystkie składniki kogla-mogla mieszamy – ucieramy mikserem na puszystą masę lub do momentu, aż cukier się rozpuści.

Krok 3

Mascarpone ucieramy z cukrem. Dodajemy śmietanę i ostrożnie ubijamy masę na puszysty krem.

Krok 4

Tiramisu serwujemy w wysokich szklankach – naprzemiennie nakładamy do nich pokruszone ciasto i krem mascarpone. Wykańczamy koglem-moglem i posypujemy odrobiną kakao.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk