Kukbuk
Kukbuk

Smażony schab z karmelizowanymi jabłkami i pieczonymi ziemniakami hasselback

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
4 porcje:
ziemniaki:
małe ziemniaki
20 sztuk
masło klarowane
4 łyżki
czosnek
3 ząbki
rozmaryn
2 gałązki
sól
pieprz
mięso:
filet ze schabu wieprzowego Dolina Dobra
4 kotlety
szalotka
3 sztuki
jabłko
2 sztuki
tymianek
4 gałązki
mąka pszenna
4 łyżki
masło klarowane
4 łyżki
cydr
1/3 szklanki
sól
pieprz

Materiał powstał we współpracy z marką Dolina Dobra.


Przepis: Ewa Michalska


Stylizacja: Magdalena Kaniuk-Olszewska


Zdjęcie: Maciej Kaniuk

Krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni (góra-dół z termoobiegiem). Ziemniaki dokładnie myjemy, robimy w nich nacięcia do ¾ głębokości – uważamy, aby nie przeciąć bulwy. Posypujemy obficie solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wrzucamy rozgniecione w łupinie ząbki czosnku i rozmaryn. Układamy na tym ziemniaki nacięciem do góry, pieczemy je około 30 minut. Ostrożnie wyjmujemy naczynie z piekarnika i odwracamy ziemniaki, by były nacięciem do dołu – pieczemy jeszcze 20 minut.

Krok 2

Szalotkę obieramy i kroimy w plasterki. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Schab delikatnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem i listkami świeżego tymianku. Wybieramy schab, który pochodzi z polskiej produkcji, prowadzonej w modelu od "pola do stołu" - jego pochodzenie gwarantuje wspaniały smak. Kotlety panierujemy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy na nim mięso z obu stron do lekkiego zrumienienia.

Krok 3

Zdejmujemy schab z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w piórka szalotkę – na małym ogniu, aż się zrumieni i dobrze skarmelizuje. Dodajemy ćwiartki jabłka i smażymy jeszcze chwilę. Dokładamy usmażone wcześniej mięso, po czym wlewamy cydr i gotujemy 2 minuty, aby alkohol odparował. Doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy z gorącymi ziemniakami.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk