Kukbuk
Kukbuk

Sernik cappuccino

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 2 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
spód:
mąka
120 g
kakao
30 g
cukier
70 g
miękkie masło
75 g
sól
szczypta
masa serowa
twaróg trzykrotnie mielony
1 kg
cukier
150 g
jajko "zerówka"
5 sztuk
śmietanka 30% lub 36%
200 ml
świeżo zaparzone espresso
50 ml
polewa:
kwaśna śmietana
400 g
cukier puder
2 łyżki

Materiał powstał we współpracy z marką Siemens.

Przepis i zdjęcie: Jessica Nadziejko

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Składniki spodu mieszamy ręcznie lub w malakserze. Wylepiamy ciastem dno tortownicy o średnicy 24 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno dociskamy. Pieczemy 13-15 minut, do lekkiego zrumienienia.

Krok 2

Twaróg i cukier mieszamy. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Wlewamy śmietankę i espresso. Mieszamy. Wylewamy masę na upieczony spód. Sernik pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 50 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Krok 3

Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem. Polewą smarujemy wierzch sernika.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk