Kukbuk
Kukbuk

Sernik mango

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
lekki serek śmietankowy
520 g
pulpa z mango (bez cukru)
200 g
erytrytol
30 g
mąka kokosowa
20 g
sok z cytryny
1 łyżka
cynamon
1 łyżeczka
imbir
1 łyżeczka
sól
1 łyżeczka
jajka
2 sztuki
Dodatkowo:
wiórki kokosowe
1 łyżka

Przepis i zdjęcie: Anna Reguła, Kinga Syposz / Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości

krok 1

Wszystkie składniki na sernik z wyjątkiem jajek umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Dodać po 1 jajku, krótko miksując. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać spód wiórkami kokosowymi i przelać do niej masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, grzanie góra–dół, a na jego dnie umieścić dużą formę z wodą. 

krok 2

W piekarniku wytworzy się para, dzięki której sernik będzie miał kremową konsystencję. Formę z masą serową wstawić na środkową półkę. Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec ok. 35 minut. Zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Sernik wystudzić w temperaturze pokojowej, a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin.

Przepis pochodzi z książki "Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości"

Koszyk