Kukbuk
Kukbuk

Sałatka z selera pieczonego w soli

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Skorupa solna:
sól
300 g
mąka
300 g
woda
200 ml
Salsa verde:
natka pietruszki
1 pęczek
lubczyk
1 pęczek
kolendra
1 pęczek
olej z pestek winogron
150 ml
czosnek
1 ząbek
chili czuszka
1 mała sztuka
cytryna
1 sztuka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Dodatki:
kasztany jadalne
10 sztuk
parmezan
20 g

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Kaniuk

krok 1

Przygotowujemy seler pieczony w soli.

Piekarnik nagrzewamy do 160° (grzanie: góra i dół). Z soli, mąki i wody zagniatamy ciasto. Starannie myjemy i szorujemy bulwę selera. Seler oblepiamy ciastem – robimy to bardzo dokładnie, aby wszystko to, co najlepsze, zostało w środku. Seler pieczemy ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i dajemy mu ostygnąć przez 30 minut. Następnie rozbijamy skorupę. To ten moment, w którym poczujemy zniewalający aromat! Wystudzony seler kroimy na cienkie plastry za pomocą szatkownicy lub maszyny do krojenia.

krok 2

Przygotowujemy salsę.

Wszystkie zioła blanszujemy kilka sekund we wrzątku, a potem wkładamy je do wody z lodem. Po wyjęciu ziół z wody odciskamy jej nadmiar. Zioła umieszczamy w blenderze. Dodajemy olej, czosnek, chili (ostrości dajemy tyle, na ile mamy ochotę) oraz sok i skórkę z cytryny. Doprawiamy całość solą i pieprzem i miksujemy do uzyskania gęstego sosu.

krok 3

Przygotowujemy pieczone kasztany.

Piekarnik nagrzewamy do 200° (grzanie: góra i dół). Kasztany nacinamy na krzyż i pieczemy ok. 20 minut. Jeszcze gorące, obieramy z łupinki i skórki.

krok 4

Ostatni szlif.

Na talerzu rozsmarowujemy salsę verde i układamy plasterki selera. Kasztany ścieramy na tarce lub kroimy na cienkie plasterki i posypujemy nimi danie. Całość wykańczamy skórką otartą z cytryny i parmezanem.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk