Kukbuk
Kukbuk

Pieczony kalafior

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Kalafior:
kalafior
1 sztuka
masło
100 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
tymianek
kilka gałązek
śmietanka 36%
200 ml
Pesto:
orzeszki pinii
50 g
natka pietruszki
1 pęczek
parmezan
50 g
olej rzepakowy
100 ml
cytryna
1 sztuka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Chipsy:
mleko
200 g
czerstwy chleb na zakwasie
100 g
miód
5 ml
masło
35 g
sól
szczypta
Dodatki:
parmezan

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Kaniuk

krok 1

Pieczemy kalafior.

Piekarnik nagrzewamy do 160° (grzanie: góra i dół z termoobiegiem). Ze środkowej części umytego kalafiora wykrawamy trzy plastry o grubości 5–8 centymetrów, aby otrzymać duże steki z głąbem. Steki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy masło pokrojone w kosteczki. Doprawiamy solą, pieprzem i listkami tymianku. Kalafior pieczemy ok. 45 minut, od czasu do czasu podlewając go rozpuszczonym masłem. Dbamy o niego niczym o niedzielną pieczeń.

krok 2

Przygotowujemy purée z kalafiora.

Resztę kalafiora siekamy na mniejsze części i podsmażamy na łyżce masła. Następnie zalewamy całość śmietanką i gotujemy do miękkości. Na koniec kalafior doprawiamy solą i miksujemy na gładkie purée.

krok 3

Przygotowujemy pesto z pietruszki.

Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni. Natkę pietruszki wkładamy do moździerza lub blendera, dodajemy starty parmezan, uprażone orzeszki pinii, czosnek i trochę oleju. Rozgniatamy lub miksujemy wszystko dokładnie na jednolitą masę. Następnie dodajemy resztę oleju, doprawiamy solą, pieprzem oraz skórką i sokiem z cytryny.

krok 4

Przygotowujemy chipsy z zakwasu.

Piekarnik nagrzewamy do 160° (grzanie: góra i dół). Mleko podgrzewamy. Czerstwy chleb moczymy w ciepłym mleku. Kiedy będzie już miękki, przekładamy go do blendera. Dodajemy miód, masło i sól. Miksujemy całość na gładką masę. Masę chlebową rozsmarowujemy za pomocą długiej szpatułki cukierniczej na macie silikonowej i pieczemy 15–20 minut – do zrumienienia.

krok 5

Ostatni szlif.

Purée z kalafiora rozsmarowujemy na talerzu. Na nim układamy stek z kalafiora. Całość polewamy pietruszkowym pesto i posypujemy startym parmezanem. Podajemy z chipsami z zakwasu.

Przepis pochodzi z książki „Dzikie Historie” Ewy Michalskiej, więcej na temat książki przeczytasz w artykule >>

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk