Kukbuk
Kukbuk

Ryż z truskawkami i rabarbarem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ryż:
ryż długoziarnisty, np. basmati
1/4 szklanki
mleko
2,5 szklanki
zielony kardamon w pudrze
1/4 łyżeczki
cukier
2 łyżki
szafran
kilka nitek
posiekane nerkowce, migdały lub pistacje
1/4 szklanki
kompot:
rabarbar
pół łodygi
truskawki
300 g
sok i skórka z 1 cytryny
cukier
2 łyżki
mąka kukurydziana
1 łyżeczka

Zdjęcie i przepis: Marta Greber

Krok 1

Ryż dokładnie płuczemy. Moczymy w misce z wodą przez 30 minut. Zagotowujemy mleko w garnku – do tego wsypujemy odcedzony ryż. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut – mieszamy co 5 minut, by ryż nie przywarł do dna. Dodajemy kardamon i cukier, mieszamy. Dokładamy szafran i posiekane orzechy. Mieszamy dokładnie i gotujemy 7 minut. Ryż powinien być gęsty.

Krok 2

Rabarbar kroimy na kawałki, truskawki, jeśli są duże, przepoławiamy. Owoce, cząstki rabarbaru, sok i sk.rkę z cytryny oraz cukier umieszczamy w niewielkim rondelku, zagotowujemy. Gotujemy przez 3 minuty – truskawki powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Mieszając, wsypujemy mąkę kukurydzianą. Gotujemy jeszcze przez minutę.

Krok 3

Ryż podajemy z kompotem.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk