Kukbuk
Kukbuk

Rolada biszkoptowa z matchą i truskawkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina + 2 godziny chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Biszkopt:
jajko
5 sztuk
cukier
150 g
mąka pszenna
120 g
mąka ziemniaczana
20 g
matcha
20 g
masło do natłuszczenia formy
Krem:
śmietana 36%
250 g
mascarpone
300 g
cukier puder
50 g
sok i skórka z jednej cytryny
Dodatkowo:
truskawki
250 g

Przepisy, wykonanie potraw i stylizacja: Anna Jezierska


Zdjęcie: dinnershow.studio 

Krok 1

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie, ciągle miksując, dodajemy do niej stopniowo cukier, a na końcu żółtka. Oba rodzaje mąki i matchę przesiewamy partiami do masy i delikatnie mieszamy szpatułką lub rózgą kuchenną, aż składniki się połączą.

Krok 2

Formę (około 30 × 35 centymetrów) smarujemy masłem, przyklejamy do niego papier do pieczenia. Gotową masę biszkoptową rozprowadzamy równomiernie na blasze. Wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 12 minut.

Krok 3

Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i po 2-3 minutach przekładamy na ściereczkę kuchenną spodem do góry, żeby zdjąć papier. Po czym ponownie odwracamy i zwijamy (tak, żeby gładsza spodnia strona była wierzchem rolady) dłuższy bok razem ze ściereczką. Odkładamy biszkopt do wystudzenia.

Krok 4

Śmietanę, mascarpone i cukier puder miksujemy do uzyskania puszystego i gęstego kremu. Dodajemy sok i skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy. Ostudzoną roladę rozwijamy, smarujemy kremem cytrynowym i rozkładamy na nim pokrojone na kawałki truskawki. Z powrotem zwijamy roladę. Chłodzimy przed podaniem (minimum 2 godziny) i przechowujemy w lodówce.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk