Kukbuk
Kukbuk

Rolada zawijańce z serkiem śmietankowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 4 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
rolada
mleko
250 ml
masło
50 g
mąka
500 g
cukier
100 g
suszone drożdże
7 g
sól
duża szczypta
cynamon
2 łyżki
jajko
1 sztuka + 1 do smarowania
nadzienie
serek śmietankowy Almette
1 opakowanie
do posypania
cukier
do smaku
rodzynki
do smaku
krem
masło
100 g
cukier puder
100 g
serek jogurtowy Almette
1 opakowanie
limonka
skórka i sok z 1

przepis i przygotowanie potrawy: Diana Kosiorek


zdjęcie: Maciej Niemojewski


stylizacja: Marcin Lewandowski

Mleko podgrzewamy z masłem – aż masło się roztopi. Wsypujemy suche składniki i wyrabiamy. Dodajemy jajko i wyrabiamy na gładką masę. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość 1 centymetra. Smarujemy serkiem, posypujemy cukrem i rodzynkami. Zwijamy i wkładamy do prostokątnej formy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 40 minut. Po tym czasie smarujemy roladę dwukrotnie roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 200 stopniach około 40 minut.

 

Wszystkie składniki ucieramy na gładki krem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!