Kukbuk
Kukbuk

Chałka z serkiem Mini Almette śmietankowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
ciasto:
mąka pszenna
300 g
rozpuszczone masło
50 g
ciepłe mleko
130 ml
cukier
80 g
jajka "zerówki"
2
suszone drożdże
5 g
kruszonka:
mąka pszenna
40 g
cukier
20 g
masło
20 g
dodatkowo:
serek Mini Almette Śmietankowy
1 opakowanie
syrop klonowy
do smaku
orzechy włoskie
do dekoracji

zdjęcie: Kuba Stanek


stylizacja: Ola Buczkowska - Przeździk


przepis: Anna Jezierska / Wspólny Stół

Od czego zacząć przygotowania do plenerowej uczty? Najpierw pieczemy chałkę – łączymy składniki ciasta i zagniatamy około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce – po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Dzielimy je na 3 lub 6 części, formujemy z nich wałeczki i zaplatamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (około 20 minut). W tym czasie rozcieramy mąkę, cukier i masło, aż powstanie kruszonka. Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy około 30 minut, do zrumienienia, w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Kiedy chałka stygnie, my dbamy o piknikowy niezbędnik – szykujemy koc, serki Mini Almette śmietankowe w praktycznym opakowaniu oraz ulubione dodatki, jak syrop klonowy i prażone orzechy włoskie do posypania. Wszystko wyjątkowe i przepyszne, bo stworzone wyłącznie z naturalnych składników. Najlepiej smakuje w otoczeniu przyrody. W drogę! 

MINI ALMETTE – do dzielenia się z kim chcesz i kiedy chcesz.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk