Kukbuk
Kukbuk
Sezonowe bułeczki z serkiem śmietankowym i szparagami

Piknikowe bułeczki z serkiem Kanapkowy Mini – w sam raz na raz!

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
ciasto:
mąka pszenna
250 g
ciepła woda
100 ml
rozpuszczone masło
30 g
jajka "zerówki"
2
suszone drożdże
4 g
łyżeczka cukru
2
łyżeczka soli
1/2
czarnuszka
do posypania
dodatki:
zielone szparagi
1 pęczek
sok z cytryny
jedna cytryna
sól i pieprz
do smaku
oliwa
do smażenia
liście buraka lub sałaty
serki Hochland Kanapkowy Mini śmietankowo-szczypiorkowy
1 opakowanie

Zdjęcie: Jakub Stanek


Stylizacja: Ola Buczkowska - Przeździk


Przepis i przygotowanie potrawy: Anna Jezierska

Bułeczki najlepiej przygotować dzień wcześniej. Mąkę łączymy z wodą, masłem, 1 jajkiem, drożdżami, cukrem i solą. Zagniatamy około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce – po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Dzielimy je na kilkanaście części, z każdej formujemy małą bułeczkę. Układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy około 10 minut, do zrumienienia, w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Szparagi skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie na dużym ogniu około 5 minut. Do koszyka piknikowego wkładamy zawinięte w papier wystudzone bułeczki, pojemnik ze szparagami, woreczek z umytymi i osuszonymi liśćmi buraka lub sałaty oraz serki Hochland Kanapkowy Mini śmietankowo-szczypiorkowy w praktycznym opakowaniu. Smaki oparte na naturalnych składnikach łączymy tam, gdzie smakują najlepiej – na świeżym powietrzu, w promieniach słońca. Przekrawamy bułeczki, smarujemy serkiem, układamy szparagi i liście buraka lub sałaty. Smakujemy!

 

KANAPKOWY MINI – w sam raz na raz.

 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!