Kukbuk
Kukbuk
Przepis na sernik na zimno z borówkami (fot. Rafał Meszka)

Puszysty serniczek na zimno z borówkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut, czas chłodzenia: 8 godzin
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Borówki:
borówki
300 g
cukier
80 g
sok z cytryny
1 łyżka
Spód:
ciastka owsiane lub maślane
200 g
miękkie masło
100 g + do natłuszczenia
sól
szczypta
Sernik:
żelatyna
14 g
woda
80 ml
twaróg sernikowy
400 g
mascarpone
500 g
cukier
100 g
sok z limonki
50 ml
śmietanka 36%
250 g
Krem:
żelatyna
5 g
zimna woda
20 ml
śmietanka 36%
380 ml
biała czekolada
130 g

Przepis i przygotowanie: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate


 

 

Zdjęcia: Rafał Meszka

krok 1

Borówki zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy do rozpadnięcia, około 10 minut. Studzimy.

krok 2

Ciasteczka drobno blendujemy. Dodajemy masło, blendujemy ponownie. Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę o średnicy 22-24 centymetrów, wyścieloną papierem do pieczenia. Chłodzimy.

krok 3

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, zostawiamy na 10 minut do napęcznienia. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

krok 4

Twaróg blendujemy z mascarpone, cukrem, sokiem z limonki i przestudzonymi borówkami. Śmietankę ubijamy na sztywną masę – 2 łyżki dodajemy do rozpuszczonej żelatyny w celu wyrównania temperatur, resztę łączymy z twarogiem, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy żelatynę, mieszamy.

krok 5

Blachę wyjmujemy z lodówki, rant dokładnie smarujemy masłem. Gotową masę sernikową przelewamy do formy, wyrównujemy. Wstawiamy sernik do lodówki na minimum 8 godzin.

krok 6

Zaraz po zrobieniu sernika przygotowujemy krem. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, zostawiamy do napęcznienia na mniej więcej 10 minut. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.

krok 7

Podgrzewamy 150 mililitrów śmietanki. Czekoladę siekamy i wrzucamy do wysokiego naczynia. Zalewamy ją gorącą śmietanką, blendujemy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i pozostałą, zimną część śmietanki. Wszystko dokładnie blendujemy i przelewamy do pojemnika z przykrywką. Chłodzimy przynajmniej 8 godzin. Ubijamy na średnich obrotach miksera i wykładamy na górę sernika.

Materiał powstał we współpracy z marką Bosch.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk