Kukbuk
Kukbuk

Pierożki z wieprzowiną, kapustą i boczniakami z palonym masłem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
5 porcji:
farsz:
boczniaki
300 g
kapusta biała
1/4 główki
cebula
1 sztuka
sos sojowy
3 łyżki
mielona słodka papryka
pół łyżeczki
mielona ostra papryka
pół łyżeczki
natka pietruszki
pół pęczka
mięso mielone z łopatki Dolina Dobra
1 opakowanie
sól i pieprz
ciasto:
mąka pszenna
150 g
żółtko jajka
1 sztuka
rozpuszczone masło
1 łyżka
ciepła woda
50 ml
sól
szczypta + do gotowania
Dodatkowo:
masło
100 g

Materiał powstał we współpracy z marką Dolina Dobra.


Zdjęcie: Maciej Kaniuk


Przepis i wykonanie: Ewa Michalska


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Krok 1

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Boczniaki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli, smażymy, aż się nieco zrumienią. Kapustę drobno szatkujemy. Na patelni z cebulą i boczniakami podsmażamy lekko kapustę. Dodajemy sos sojowy. Delikatnie dusimy – około 5 minut. Doprawiamy papryką, słodką i ostrą, i posiekaną natką pietruszki. Mieszamy z mielonym mięsem z łopatki. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 2

Mąkę łączymy z solą, żółtkiem i rozpuszczonym masłem. Stopniowo wlewamy bardzo ciepłą wodę. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką typu hak, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by odpoczęło (około 15 minut).

Krok 3

Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy z niego małe kółka (za pomocą specjalnego wycinaka lub szklanki). Na środek każdego nakładamy niewielką porcję farszu, zlepiamy brzegi i formujemy w kształt klasycznego pierożka. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, aż pierożki wypłyną na powierzchnię.

Krok 4

Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy zacznie pachnieć nieco orzechowo i zmieniać kolor na lekko złoty, zdejmujemy je z ognia. Tak przygotowanym sosem polewamy gorące pierożki.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk