Kukbuk
Kukbuk

Pierogi z kapustą, grzybami i miso

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + noc moczenia grzybów
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
30 sztuk:
ciasto:
mąka pszenna
3 szklanki
wrzątek
1 szklanka
sól
1 płaska łyżeczka
oliwa
2 łyżki
farsz:
kiszona kapusta
500 g
suszone grzyby
20 g
suszone, wędzone śliwki
100 g
cebula
2 sztuki
miód
1 łyżka
olej
1 łyżka
miso
1 łyżka
liść laurowy
kilka sztuk
pieprz do smaku

Przepis i zdjęcie: Anna Dembska

Krok 1

Zaczynamy od namoczenia grzybów - najlepiej przez noc w wodzie (możemy je też ugotować na średnim ogniu, tak, żeby były miękkie). 

Krok 2

Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wrzątek i olej. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. Kiedy będzie aksamitne i jednolite, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum pół godziny. Kapustę zalewamy wodą (lub wodą z moczenia grzybów, jeśli mamy), dodajemy pieprz i liść laurowy, gotujemy aż będzie miękka.

Krok 3

Cebulę kroimy i podsmażamy na małym ogniu na oleju, a kiedy zmięknie, dodajemy miód i smażymy aż będzie złocisto-brązowa. Do miski przekładamy posiekane grzyby, kapustę, cebulę, śliwki. Doprawiamy pieprzem i miso, sól raczej nie będzie potrzebna. Dokładnie mieszamy. 

Krok 4

Ciasto na pierogi rozwałkowujemy, wycinamy kółka i nakładamy na nie farsz. Pierogi zlepiamy tak, jak lubimy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minuty. Podajemy z kwaśną śmietaną, świeżo mielonym pieprzem i drobno siekaną natką pietruszki. 

 

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk