Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na proste makarony – penne z łososiem i kaparami (fot. Paulina Czyżewska)

Penne z łososiem i kaparami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
filet z łososia
150 g
oliwa
2 łyżki
owoce kaparu
kilka sztuk
natka pietruszki
1 szklanka
sól
do gotowania
penne
110 g
śmietana 18%
3 łyżki
sok z cytryny
z ½ sztuki
starty parmezan
70 g + do dekoracji
świeżo mielony czarny pieprz
do dekoracji

Przepis i przygotowanie: Edward Czarnecki


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Filet z łososia smażymy na oliwie na średnim ogniu przez 5 minut. Kapary kroimy w plasterki, a natkę pietruszki siekamy (odkładamy odrobinę do dekoracji). W osolonej wodzie gotujemy makaron tak, aby był al dente. Odcedzamy.   

krok 2

Na patelni podgrzewamy śmietanę, sok z cytryny i makaron. Wsypujemy parmezan (pozostawiamy 1 łyżkę do dekoracji), a następnie dodajemy kapary, natkę pietruszki i łososia podzielonego na kawałki. Mieszamy. Makaron podajemy posypany parmezanem, natką pietruszki i czarnym pieprzem.    

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk