Kukbuk
Kukbuk
Pączki w czekoladzie z różnorodnymi posypkami

Pączki maczane w czekoladzie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: 
drożdże
20 g
ciepła woda
240 ml
cukier
48 g
mielone siemie lniane
24 g
olej rzepakowy
60 ml
mąka pszenna typu 650
460 g + do posypania
tłuszcz do głębokiego smażenia
do dekoracji
czekolada Goplana
200 g
masło kokosowe
2 łyżki
cukier
2 łyżki
cynamon
1 łyżka
prażone migdały
posiekana czekolada
pistacje i liofilizowane owoce

Drożdże mieszamy z wodą i łyżeczką cukru. W dużej misce łączymy rozpuszczone drożdże z siemieniem lnianym i olejem rzepakowym, by uzyskać gładką masę. Partiami, ciągle mieszając, dodajemy mąkę. Ugniatamy, przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na grubość 8 milimetrów. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, a kieliszkiem – środki. 

 

Przykrywamy lekko zwilżoną ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 20-25 minut. Pączki smażymy w tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175 stopni – po 30 sekund z każdej strony. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło kokosowe. Ostudzone pączki moczymy w ciepłej czekoladzie i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem, migdałami, czekoladą, pistacjami oraz liofilizowanymi owocami.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!