Kukbuk
Kukbuk

Labneh z burakami i pomarańczą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina + 8 godzin przygotowania sera
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
labneh:
jogurt grecki
400 g
sól
1/4 łyżeczki
sok z cytryny
1 łyżeczka
marynowane buraki:
buraki
2 sztuki
ocet jabłkowy
130 g
woda
90 g
cukier
50 g
sól
20 g
buraki z winegretem:
oliwa
1/2 szklanki
ocet jabłkowy lub winny
1 łyżka
musztarda francuska
1 czubata łyżeczka
syrop klonowy lub miód
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
sól
1/2 łyżeczki
upieczone buraki
300 g
dodatkowo:
pomarańcza
1 sztuka
świeża mięta
1 garść

Materiał powstał we współpracy z marką Siemens.

Przepis i zdjęcie: Jessica Nadziejko

Krok 1

Labneh przygotowujemy 8 godzin wcześniej. W małej misce mieszamy jogurt, sok z cytryny i sól. Przekładamy na gazę, zbieramy jej brzegi razem i zawiązujemy je wokół trzonka drewnianej łyżki. Umieszczamy ją na wysokiej misce tak, aby labneh wisiał pośrodku, ale nie dotykał jej dna. Trzymamy przez noc w lodówce.

Krok 2

Świeże, obrane buraki kroimy bardzo cienko nożem lub na mandolinie. Wkładamy do czystego, wyparzonego słoika. Ocet, wodę, cukier i sól zagotowujemy. Marynatą zalewamy buraki w słoiku. Odstawiamy na mniej więcej 30 minut (lub dłużej).

Krok 3

Wszystkie składniki winegretu umieszczamy w słoiku, zakręcamy i dokładnie nim wstrząsamy, by wymieszać sos. Ewentualnie dodatkowo doprawiamy. Upieczone buraki kroimy w łódeczki, wkładamy do miski i dokładnie łączymy z winegretem.

Krok 4

Pomarańczę obieramy i filetujemy.

Krok 5

Na talerzu rozsmarowujemy labneh, układamy na nim pieczone i marynowane buraki. Dekorujemy pomarańczą i posiekaną miętą. Do kremowego labnehu i delikatnie słodko-kwaśnych buraków idealnie pasuje espresso macchiato.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk