Kremowy sernik z białą czekoladą i gorgonzolą dolce na korzennym spodzie
czas przygotowania: 45 minut + czas pieczenia + czas studzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
- Spód:
- kruche ciasteczka korzenne
- 120 g
- roztopione masło
- 40 ml
- sól
- szczypta
- Kruszonka orzechowa:
- orzechy laskowe
- 60 g
- mąka pszenna
- 40 g
- masło
- 30 g
- sól
- szczypta
- cukier trzcinowy
- 30 g
- Masa serowa:
- śmietana 30%
- 100 ml
- gorgonzola dolce
- 200 g
- twaróg śmietankowy
- 250 g
- ricotta
- 250 g
- śmietana 18%
- 50 ml
- cukier puder
- 80 g
- limonka
- ½ sztuki
- jajko „zerówka”
- 3 sztuki
- skrobia ziemniaczana
- 1 łyżka
- sól
- szczypta
- Gruszki w winie:
- półwytrawne czerwone wino
- 400 ml
- cukier trzcinowy
- 80 g
- laska cynamonu
- 1 sztuka
- skórka z pomarańczy
- z ½ sztuki
- goździki
- 3 sztuki
- anyż
- 1 gwiazdka
- gruszka konferencja
- 3 sztuki
- Polewa czekoladowa:
- biała czekolada
- 100 g
- śmietana 30%
- 50 ml