Kukbuk
Kukbuk

Klasyczny tofurnik

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 2 godziny + kilka godzin chłodzenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
12 porcji:
spód:
mąka pszenna
150 g
cukier
40 g
skrobia ziemniaczana
25 g
proszek do pieczenia
pół łyżeczki
wegańska margaryna
100 g
napój roślinny
1-2 łyżki
sól
szczypta
masa serowa:
naturalne tofu
4 kostki
cukier
150 g
budyń waniliowy w proszku
60-80 g
schłodzone mleczko kokosowe (17–19% tłuszczu), tylko twarda część
400 g
napój roślinny
200 ml
sok z cytryny
5 łyżek
sól
pół łyżeczki
Dodatkowo:
czekolada
1 tabliczka

Przepis i zdjęcie: Konrad Budzyk

Krok 1

Miękką margarynę, mąkę pszenną, cukier, skrobię ziemniaczaną, napój roślinny, proszek do pieczenia oraz sól umieszczamy w misce i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy będzie już gładkie, odstawiamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Tortownicę o średnicy 24 centymetrów wykładamy pergaminem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy. Wykładamy je na dno tortownicy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy je do piekarnika i pieczemy około 15 minut lub do momentu, gdy zacznie robić się rumiane.

Krok 2

W kielichu blendera umieszczamy tofu, mleczko kokosowe, napój roślinny, cukier, budyń, sok z cytryny i sól. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyjmujemy tortownicę z piekarnika. Na upieczony spód wylewamy całą masę z blendera i wkładamy foremkę z powrotem do piekarnika. Pieczemy około 1½ godziny lub do momentu, gdy góra ciasta zrobi się rumiana.

Krok 3

Następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Ciasto zostawiamy w piekarniku jeszcze przez godzinę. Po tym czasie możemy je przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę, polewamy nią ciasto i wstawiamy je z powrotem do lodówki na 20–30 minut. Kiedy czekolada stężeje, możemy już kroić tofurnik.

Przepis pochodzi z książki Konrada Budzyka "Totalnie tofu".

Wypróbuj inne wegańskie przepisy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk