Klasyczny tofurnik
czas przygotowania: 2 godziny + kilka godzin chłodzenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
- 12 porcji:
- spód:
- mąka pszenna
- 150 g
- cukier
- 40 g
- skrobia ziemniaczana
- 25 g
- proszek do pieczenia
- pół łyżeczki
- wegańska margaryna
- 100 g
- napój roślinny
- 1-2 łyżki
- sól
- szczypta
- masa serowa:
- naturalne tofu
- 4 kostki
- cukier
- 150 g
- budyń waniliowy w proszku
- 60-80 g
- schłodzone mleczko kokosowe (17–19% tłuszczu), tylko twarda część
- 400 g
- napój roślinny
- 200 ml
- sok z cytryny
- 5 łyżek
- sól
- pół łyżeczki
- Dodatkowo:
- czekolada
- 1 tabliczka