czas przygotowania: 30 minut + kilka godzin chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
6 porcji:
jajko
4 sztuki
cukier puder
100 g
mascarpone
500 g
biszkopty savoiardi
400 g
espresso
400 ml
kakao
2 łyżki
Przepis: Olga Maj i Antonio Galatà
Zdjęcie: dinnershow.studio
Krok 1
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem aż do uzyskania puszystego kremu. Z białek 2 jajek ubijamy pianę – taką, by po odwróceniu miski do góry dnem nie wypadła z naczynia. Do utartych żółtek dodajemy stopniowo, po łyżce, mascarpone – miksujemy na najniższych obrotach miksera. Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie przy użyciu łyżki.
Krok 2
Biszkopty maczamy w wystudzonej kawie (aby nie były zbyt nasączone i się nie rozpadały, zamaczamy je na sekundę z każdej strony i delikatnie odciskamy z nich płyn). Dno naczynia smarujemy cienką warstwą kremu i układamy na nim pierwszą warstwę nasączonych biszkoptów. Wykładamy połowę kremu, następnie nakładamy drugą warstwę biszkoptów i kończymy warstwą kremu. Naczynie owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy kakao.
Rada: Przed dodaniem mascarpone do masy z jajek i cukru najlepiej miksować ser przez kilka sekund na najniższych obrotach miksera, dzięki temu unikniemy ewentualnego zwarzenia się kremu czy grudek. Tiramisu najlepiej smakuje następnego dnia.