Kukbuk
Kukbuk

Kiełbaski śląskie owijane ciastem chlebowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + 1,5 godziny wyrastania ciasta
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Ciasto:
mąka chlebowa
250 g
suche drożdże
7 g
cukier
1 łyżeczka
sól
1 łyżeczka
olej
2 łyżki
oregano
1 łyżeczka
papryka słodka
pół łyżeczki
ciepła woda
200 ml
parmezan
pół szklanki
Dodatkowo:
kiełbaski śląskie Dolina Dobra
5 sztuk
ulubione sosy: ketchup, musztarda

Materiał powstał we współpracy z marką Dolina Dobra.


Zdjęcie: Maciej Kaniuk


Przepis i wykonanie: Ewa Michalska


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk

Krok 1

Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, solą oraz olejem. Dodajemy przyprawy, oregano i paprykę słodką. Powoli dodajemy ciepłą wodę. Robimy to stopniowo, może się okazać że mąka chłonie mniej wody, wtedy potrzebujemy jej mniej niż w przepisie.

Staranie wyrabiamy ciasto, aby było gładkie i elastyczne. Pod koniec dodajemy starty parmezan i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.

Krok 2

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinając z niego długie podłużne paski, owijamy nimi kiełbaski. Tak przygotowane, pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C (z funkcją grilla) lub na patyku nad ogniskiem. Podajemy z ulubionymi sosami, takim jak keczup czy musztarda.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk