Kukbuk
Kukbuk
Hot dog śródziemnomorski z kiełbasą merguez, pomidorem i bazylią (fot. Maciek Niemojewski)

Hot dog śródziemnomorski z kiełbasą merguez

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
pomidory
4 dojrzałe sztuki
liście bazylii
2 garście
oliwa
2 łyżki
sok z cytryny
1 łyżka
sól
do smaku
pieprz
do smaku
kapary
4 łyżki
olej
do smażenia
kiełbaski merguez
4 sztuki
bułki do hot dogów
4 sztuki
musztarda miodowa
4 łyżki
oliwki kalamata
2 łyżki

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Pomidory filetujemy i kroimy w drobną kostkę. Listki bazylii siekamy (kilka zostawiamy do dekoracji), dodajemy je do pomidorów. Doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.

krok 2

Kapary smażymy na oleju na chrupko, odsączamy na ręczniku papierowym.

Reklama

krok 3

Kiełbaski smażymy na patelni grillowej lub pieczemy na grillu. Bułki podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 5 minut.

krok 4

Wnętrze bułki smarujemy musztardą miodową. Do środka wkładamy kiełbaskę, salsę z pomidorów i rozgniecione oliwki bez pestek. Posypujemy smażonymi kaparami i listkami bazylii.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk