Kukbuk
Kukbuk

Kanapka z szarpaną wieprzowiną i sosem barbecue z kawą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + 8 godzin pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
łopatka wieprzowa
800-1000 g
sól
30 g
cukier trzcinowy
30 g
musztarda
1 łyżka
kminek
1 łyżeczka
mielona wędzona papryka
1 łyżeczka
płatki chilli
1 łyżeczka
sos do pieczenia mięsa:
ketchup
100 g
syrop klonowy
20 ml
sos worcester
10 g
koncentrat pomidorowy
30 g
ocet jabłkowy
10 g
chilli w proszku
1/2 łyżeczki
kawowy sos barbecue:
świeżo zaparzone espresso
30 ml
ketchup
200 g
ocet jabłkowy
80 ml
syrop klonowy
50 ml
cebula
1 sztuka posiekana
czosnek
1 ząbek posiekany
sriracha
1 łyżka
sos worcester
2 łyżki
colesław:
biała kapusta
1 mała główka
marchew
2 sztuki
musztarda dijon
1 łyżka
jogurt lub kwaśna śmietana
50 g
majonez
80 g
biały ocet winny
1 łyżka
miód
1 łyżeczka
do podania:
maślana bułka do burgera
6 sztuk
marynowane jalapeño
6 plasterków
świeża kolendra
do posypania

Materiał powstał we współpracy z marką Siemens.

Przepis i zdjęcie: Jessica Nadziejko

Krok 1

Mięso nacieramy solą i przyprawami, marynujemy około godziny lub przez całą noc.

Krok 2

Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni. Łopatkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia około 8 godzin. Łączymy składniki sosu do pieczenia. Smarujemy nim wierzch mięsa mniej więcej 2-3 godziny po rozpoczęciu pieczenia.

Krok 3

Składniki sosu barbecue łączymy w garnku, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia, blendujemy na gładki sos.

Krok 4

Upieczone mięso rozdrabniamy na kawałki za pomocą widelca. Mieszamy z kawowym sosem barbecue.

Krok 5

Kapustę szatkujemy, marchewkę trzemy. W misce mieszamy musztardę, majonez, jogurt lub śmietanę i ocet. Doprawiamy miodem. Wlewamy dressing do miski z warzywami i dobrze mieszamy.

Krok 6

Maślaną bułkę przekrawamy na pół. Na jednej części układamy kolejno poszarpaną wieprzowinę, coleslaw, marynowane jalapeño i kilka listków świeżej kolendry, przykrywamy drugą połówką.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk