Kanapka z szarpaną wieprzowiną i sosem barbecue z kawą
czas przygotowania: 30 minut + 8 godzin pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- łopatka wieprzowa
- 800-1000 g
- sól
- 30 g
- cukier trzcinowy
- 30 g
- musztarda
- 1 łyżka
- kminek
- 1 łyżeczka
- mielona wędzona papryka
- 1 łyżeczka
- płatki chilli
- 1 łyżeczka
- sos do pieczenia mięsa:
- ketchup
- 100 g
- syrop klonowy
- 20 ml
- sos worcester
- 10 g
- koncentrat pomidorowy
- 30 g
- ocet jabłkowy
- 10 g
- chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki
- kawowy sos barbecue:
- świeżo zaparzone espresso
- 30 ml
- ketchup
- 200 g
- ocet jabłkowy
- 80 ml
- syrop klonowy
- 50 ml
- cebula
- 1 sztuka posiekana
- czosnek
- 1 ząbek posiekany
- sriracha
- 1 łyżka
- sos worcester
- 2 łyżki
- colesław:
- biała kapusta
- 1 mała główka
- marchew
- 2 sztuki
- musztarda dijon
- 1 łyżka
- jogurt lub kwaśna śmietana
- 50 g
- majonez
- 80 g
- biały ocet winny
- 1 łyżka
- miód
- 1 łyżeczka
- do podania:
- maślana bułka do burgera
- 6 sztuk
- marynowane jalapeño
- 6 plasterków
- świeża kolendra
- do posypania