Kukbuk
Kukbuk

Ciasto różano-truskawkowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut + 30 minut chłodzenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
Ciasto:
mąka pszenna
420 g
cukier trzcinowy
3 łyżki
sól
1 łyżeczka
margaryna roślinna
1 kostka
lodowata woda
7-8 łyżek
Nadzienie:
truskawki
350 g
cukier
wg uznania
powidła różane do posmarowania

Stylizacja: Ola Buczkowska-Przeździk


Zdjęcie: dinnershow.studio

 

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Z masy formujemy kulę, wkładamy ją do lodówki na 30 minut. Ciasto dzielimy na połowę. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy nią formę. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Krok 2

Na podpieczony spód wykładamy truskawki oprószone cukrem, smarujemy powidłami i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta (możemy uformować je w dekoracyjne kształty). Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

Przepis na koszerne wegańskie ciasto został opracowany na podstawie przedwojennej książki kulinarnej Fani Lewando i wykonany przez autorki bloga Mecyje (mecyje.home.blog).

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk