Kukbuk
Kukbuk

Brownie z malinami i pistacjami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
4 porcje:
masło
180 g
gorzka czekolada
200 g
jajko
5 sztuk
wyłuskane niesolone pistacje
pół szklanki
cukier
250 g
mąka
80 g
sól
szczypta
maliny
1 szklanka

Przepis i zdjęcie: Anna Włodarczyk

Krok 1

W rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę, a gdy masa stanie się jednolita, zdejmujemy go z ognia. W robocie kuchennym lekko rozbijamy jajka, łączymy z cukrem, a na koniec dodajemy mąkę i sól. Chwilę mieszamy, po czym dodajemy ostudzoną masę maślano-czekoladową.

Krok 2

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blachę (23 cm x 23 cm), posypujemy z wierzchu malinami i połową pistacji. Pieczemy w 190 stopniach przez 20-24 minuty – ciasto w środku musi pozostać miękkie. Gdy nieco ostygnie, wyjmujemy je z blachy, posypujemy pozostałymi pistacjami i kroimy w kostkę.

Więcej przepisów z malinami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk