Kukbuk
Kukbuk

Bánh mì z kaczką, piklowanymi warzywami i sosem korzennym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
2 porcje:
Piklowane warzywa:
mała rzepa
pół sztuki
marchewka
1 sztuka
ogórek
pół sztuki
woda
400 ml
ocet
200 ml
cukier
50 g
Kaczka:
pierś z kaczki
1 sztuka
sól
Sos korzenny:
majonez
2 łyżki
sriracha
1 łyżka
sos hoisin
1 łyżka
przyprawa do piernika
1 łyżeczka
Dodatkowo:
ciabatta Oskroba
2 sztuki
świeża kolendra
garść
świeża mięta
garść
świeża bazylia
garść

Przepis i zdjęcie: Julia Cichocka

Krok 1

Rzepę, marchewkę i ogórek obieramy i kroimy na mandolinie w cienkie plasterki. W rondelku zagotowujemy wodę i ocet z cukrem – ciepłą marynatą zalewamy przygotowane warzywa. Odstawiamy na 15 minut.

Krok 2

Pierś kaczki nacinamy od strony skóry w kratkę, posypujemy solą. Na zimnej patelni układamy pierś skórą do dołu. Smażymy na średnim ogniu około 8 minut, aż tłuszcz się wytopi i skóra stanie się złocista. Odwracamy i smażymy 3-4 minuty. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na kilka minut, po czym kroimy w cienkie plasterki. 

Krok 3

Majonez mieszamy ze srirachą, z sosem hoisin i przyprawą piernikową. Ciabatty nacinamy wzdłuż – smarujemy w środku korzennym sosem. Wkładamy plasterki kaczki, następnie piklowane warzywa. Posypujemy świeżymi ziołami i podajemy.

Przepis powstał we współpracy z marką Oskroba.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk