Kukbuk
Kukbuk

Babeczki z truskawkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Ciasto:
czekolada
100 g
masło
100 g
jajko
2 sztuki
cukier muscovado
100 g
mąka pszenna
1/4 szklanki
mąka migdałowa
1/4 szklanki
proszek do pieczenia
1/4 łyżeczki
salsa truskawkowa:
truskawki
8 sztuk
bazylia
4 listki
skórka i sok z połowy małej limonki
cukier kokosowy
1-2 łyżki
krem truskawkowy:
kremowy serek
110 g
roztopiony olej kokosowy
1 łyżka
cukier puder
1-2 łyżki
liofilizowane truskawki w proszku
1,5 łyżki
śmietanka 30%
1-2 łyżki
krem czekoladowy:
śmietanka kremowa 30%
100 ml
gorzka czekolada
80 g

Zdjęcie i przepis: Teresa Łabza

Krok 1

Czekoladę i masło rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę i przesiewamy suche składniki. Delikatnie mieszamy i nakładamy do papilotek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni około 20 minut lub do suchego patyczka. Po ostudzeniu wydrążamy.

Krok 2

Truskawki kroimy w drobną kostkę, łączymy z posiekaną bazylią i pozostałymi składnikami salsy. Odkładamy na 30 minut do lodówki. Salsą napełniamy babeczki.

Krok 3

Składniki kremu truskawkowego powinny być w temperaturze pokojowej. Serek, olej, cukier puder, liofilizowane owoce i śmietankę miksujemy na gładką masę, w razie potrzeby rozrzedzamy śmietanką. Kremem dekorujemy babeczki.

Krok 4

Kremówkę i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odkładamy do zastygnięcia. W razie potrzeby przed nałożeniem na babeczki krem delikatnie podgrzewamy.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk