Kukbuk
Kukbuk
Przepis – bakłażan z czosnkiem, cytryną i granatem, jak przyrządzić bakłażana, kuchnia izraelska (fot. Maciej Niemojewski)

Bakłażan z czosnkiem, cytryną i granatem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
bakłażan
1 sztuka
czosnek
1/2 ząbka
skórka z cytryny
1/4 sztuki
sok z cytryny
1/2 łyżki
oliwa
15 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
natka pietruszki
4 g
mięta
kilka listków
pestki granatu
20 g

Przepis i przygotowanie: Tomasz Zaręba / JOEL


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk, Piotr Klimczak


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Bakłażana pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach. Dajemy mu lekko przestygnąć, oddzielamy skórkę od miąższu i odsączamy wodę.

krok 2

Do miąższu bakłażana dodajemy czosnek, skórkę i sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Mieszamy i marynujemy przez minimum 30 minut w temperaturze pokojowej.

krok 3

Przed podaniem dodajemy natkę pietruszki i miętę. Dekorujemy odrobiną ziół i pestek granatu.

TIP 1

Owoc granatu najlepiej przekroić na pół, przykryć ściereczką i klepać drewnianą łyżką. Pestki powinny same wypaść.

TIP 2

Podczas pieczenia nie dotykajcie bakłażana. Pozwólcie mu się skarmelizować w środku pod wpływem temperatury.

Więcej przepisów na dania kuchni izraelskiej znajdziecie w artykule, który powstał we współpracy z warszawską restauracją JOEL, a więcej dań od najlepszych szefów kuchni znajdziecie w naszym cyklu cyklu: Restauracja od kuchni.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk