Kukbuk
Kukbuk
Przepis – hummus, jak zrobić hummus, prosty przepis na hummus, kuchnia izraelska (fot. Maciej Niemojewski)

Izraelski humus

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
ciecierzyca
520 g
soda oczyszczona
1 łyżeczka
tahini
250 g
czosnek
2 ząbki
sok z cytryny
2 łyżki
sół
1 1/2 łyżeczki
zimna woda
200 ml
sumak
szczypta
oliwa
do podania

Przepis i przygotowanie: Tomasz Zaręba / JOEL


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk, Piotr Klimczak


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę w wodzie z sodą oczyszczoną.

krok 2

Po minimum 12 godzinach namaczania gotujemy ciecierzycę około 3 godzin, do miękkości. Ziarna powinny bez problemu rozcierać się między palcami.

krok 3

Do miksera wkładamy wszystkie składniki oprócz 20 gramów ciecierzycy, sumaku i oliwy. Zaczynamy miksować na małych obrotach. Jeśli humus wychodzi zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody, a jeśli zbyt rzadki – trochę ciecierzycy. Gdy nabierze gładkości, zwiększamy szybkość miksowania i blendujemy przez 4-5 minut.

krok 4

Gotowy humus wykładamy na talerz i dekorujemy łyżką ciecierzycy. Polewamy oliwą i posypujemy szczyptą sumaku.

TIP

Do miksowania humusu użyjcie jak najzimniejszej wody.

Więcej przepisów na dania kuchni izraelskiej znajdziecie w artykule, który powstał we współpracy z warszawską restauracją JOEL, a więcej dań od najlepszych szefów kuchni znajdziecie w naszym cyklu cyklu: Restauracja od kuchni.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk