Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk, Piotr Klimczak
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
krok 1
Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę w wodzie z sodą oczyszczoną.
krok 2
Po minimum 12 godzinach namaczania gotujemy ciecierzycę około 3 godzin, do miękkości. Ziarna powinny bez problemu rozcierać się między palcami.
krok 3
Do miksera wkładamy wszystkie składniki oprócz 20 gramów ciecierzycy, sumaku i oliwy. Zaczynamy miksować na małych obrotach. Jeśli humus wychodzi zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody, a jeśli zbyt rzadki – trochę ciecierzycy. Gdy nabierze gładkości, zwiększamy szybkość miksowania i blendujemy przez 4-5 minut.
krok 4
Gotowy humus wykładamy na talerz i dekorujemy łyżką ciecierzycy. Polewamy oliwą i posypujemy szczyptą sumaku.
TIP
Do miksowania humusu użyjcie jak najzimniejszej wody.
Więcej przepisów na dania kuchni izraelskiej znajdziecie w artykule, który powstał we współpracy z warszawską restauracją JOEL, a więcej dań od najlepszych szefów kuchni znajdziecie w naszym cyklu cyklu: Restauracja od kuchni.