Kukbuk
Kukbuk
Przepis – pulpety wołowo-jagnięce, jak zrobić pulpety, kuchnia izraelska (fot. Maciej Niemojewski)

Pulpety wołowo-jagnięce z orzechami pinii i chili w sosie pomidorowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Pulpety:
cebula
1/2 sztuki
czosnek
2 ząbki
natka pietruszki
15 g + garść do dekoracji
orzechy pini
25 g + kilka sztuk do dekoracji
czerwona papryka pepperoni
pepperoni kawałek według uznania
mielona jagnięcina
250 g
mielona wołowina
250 g
bułka tarta
50 g
przyprawa baharat
1 łyżeczka
woda gazowana
50 ml
Panierka:
jajko "zerówka"
1 sztuka
bułka tarta
do obtoczenia
Dodatkowo:
olej do smażenia
Sos:
fenkuł
1/2 sztuki
cebula
1/2 sztuki
czosnek
1 ząbek
seler naciowy
2 gałązki
passata pomidorowa
400 ml

Przepis i przygotowanie: Tomasz Zaręba / JOEL


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk, Piotr Klimczak


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Cebulę, czosnek, natkę pietruszki i paprykę pepperoni siekamy, orzechy piniowe prażymy na patelni. Mieszamy je z resztą składników pulpetów i wyrabiamy około minuty. Z masy formujemy kulki wielkości piłek do golfa.

krok 2

W jednej misce roztrzepujemy jajko, do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Obtaczamy pulpety najpierw w jajku, potem w bułce.

krok 3

Pulpety smażymy partiami na oleju, przez 3 minuty z każdej strony. Gotowe wkładamy do brytfanki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

krok 4

Szykujemy sos: fenkuł, cebulę, czosnek i seler naciowy siekamy. Na patelnię z olejem po smażeniu pulpetów wrzucamy kolejno cebulę i czosnek, fenkuł i seler naciowy i na końcu dodajemy passatę pomidorową. Dusimy przez 5-6 minut.

krok 5

Sos wlewamy do brytfanki z pulpetami. Pieczemy je 25 minut.

krok 6

Gotowe pulpety polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki i orzechami pinii. Podajemy z kuskusem izraelskim.

TIP

Do mięsa dodajcie wodę gazowaną w proporcji 1 do 10, dzięki czemu upieczone pulpety będą soczyste i bardziej aromatyczne.

Więcej przepisów na dania kuchni izraelskiej znajdziecie w artykule, który powstał we współpracy z warszawską restauracją JOEL, a więcej dań od najlepszych szefów kuchni znajdziecie w naszym cyklu cyklu: Restauracja od kuchni.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk