Jeśli mielibyśmy wskazać jeden region Włoch, którego kuchnia kojarzy nam się z bakłażanem, niewątpliwie byłaby to Sycylia. Słoneczna wyspa na Morzu Śródziemnym od stuleci obfituje w to fioletowe, pękate warzywo i nic dziwnego, że jej mieszkańcy opracowali dziesiątki sposobów na wykorzystanie go w kuchni. Pasta alla norma, caponata czy parmigiana di melanzane to zaledwie trzy z nich, które obecnie cieszą się popularnością niemal na całym świecie. Ale kuchnia włoska ma znacznie więcej przepisów na wyjątkowe dania z bakłażanem w roli głównej – postanowiliśmy je przetestować w ramach cyklu „Włoska szkoła gotowania”. Pomogła nam w tym Cristina Catese, włoska szefowa kuchni, która – jak sama przyznaje – z ciężkim sercem podzieliłaby się z kimś domową parmigianą z bakłażanem!
Włoska szkoła gotowania: bakłażan
Dojrzewające w sycylijskim słońcu bakłażany są podstawą wielu dań kuchni włoskiej. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy najlepsze sposoby na ich przyrządzenie!
Tekst: Cristina Catese
Przepisy i przygotowanie: Cristina Catese
Stylizacja: Filip Sadowski
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
– Moja babcia Maria zawsze przygotowywała parmigianę di melanzane kilka godzin przed tym, kiedy mieliśmy ją jeść. Sekret jej smaku tkwi przecież w tym, by składniki dobrze się połączyły i przeniknęły swoimi aromatami. Następnego dnia jadłam ją na zimno: grube kawałki nakładałam na domowy pełnoziarnisty chleb. Nawet dziś, gdy przygotowuję tę przekąskę, słyszę słowa mojej babci: „Kochanie, co to za swawole? Nigdy nie znajdziesz męża, jeśli będziesz tak jeść!”. Z tamtych czasów został ze mną też aromat bakłażana zanurzonego w wodzie z solą, dzięki której tracił swoją gorycz. Zawsze najlepiej smakował oczywiście w środku sezonu. Dojrzałe w słońcu bakłażany to podstawa każdej udanej parmigiany i wielu innych włoskich dań.
Parmigiana z bakłażanem i sosem pomidorowym
To danie uwiedzie was swoją prostotą. Plastry bakłażana, zapiekane z pomidorami, mozzarellą, bazylią i parmezanem, to jedno z flagowych dań kuchni sycylijskiej. Choć jego zrobienie zajmuje kilka chwil, warto poświęcić trochę czasu i przygotować porcję, którą naje się cała rodzina. Idealna propozycja na wegetariański rozgrzewający obiad.
Pasztet z bakłażana na „bruschetcie”
Delikatny pasztet z bakłażana to włoski sposób na pyszną, aromatyczną pastę kanapkową. Jest on zarazem wyjątkowo prosty w przygotowaniu: upieczonego bakłażana wystarczy połączyć z oliwą, serem pecorino romano i przyprawami, a następnie wymieszać z natką pietruszki. Najlepiej smakuje na grillowanym domowym pieczywie.
Podpowiadamy, jak zrobić wegetariański pasztet z bakłażana >>
Bakłażan w czekoladzie
Choć połączenie bakłażana i czekolady może się wydawać nietuzinkowe, w rzeczywistości deser ten jest dobrze znany wszystkim mieszkańcom Kampanii, którzy przygotowują go w połowie sierpnia na święto Ferragosto. Melanzane al cioccolato smakuje najlepiej w towarzystwie orzechów i kandyzowanych cytrusów.
Materiał pochodzi z cyklu: Włoska szkoła gotowania >> sprawdzcie więcej włoskich przepisów.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?