Kukbuk
Kukbuk

Pasztet z bakłażana na „bruschetcie”

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
Pasztet:
bakłażan
2 sztuki
czosnek
1 ząbek
oliwa extra virgin
25 ml
pecorino
50 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
natka pietruszki
2 łyżki
Do podania:
wiejski chleb
1 bochenek
natka pietruszki
kilka gałązek
oliwa z pierwszego tłoczenia
według uznania

Przepis i przygotowanie: Cristina Catese


Zdjecie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Filip Sadowski

krok 1

Robimy pasztet. Bakłażany myjemy i po usunięciu szypułek przekrawamy wzdłuż na pół. Nakłuwamy z obu stron widelcem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Bakłażany pieczemy w wentylowanym piekarniku, nagrzanym do 200 stopni, przez 40-50 minut. Miąższ bakłażanów powinien być miękki, ale nie rozdrobniony.

krok 2

Bakłażany wyjmujemy z piekarnika, łyżką wybieramy miąższ i odsączamy go na durszlaku. Wrzucamy do blendera z czosnkiem, oliwą, ze startym serem pecorino, z solą i pieprzem, a następnie blendujemy do uzyskania gładkiej śmietanki. Powstałą masę przelewamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.

krok 3

Bochenek chleba kroimy na kromki, grillujemy je na rozgrzanej patelni. Pasztet wykładamy na grzanki. Danie podajemy posypane natką pietruszki i skropione oliwą.

Przepis pochodzi z materiału Włoska szkoła gotowania: bakłażany >>, więcej materiałów o włoskiej kuchni znajdziecie w cyklu: Włoska szkoła gotowania >>

Koszyk