Kukbuk
Kukbuk
Proszę Zdrowie – Humus rzodkiewkowy

Humus rzodkiewkowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
ciecierzyca
250 g
sól
do gotowania + do smaku
nasiona fenkułu
ok. 20 sztuk
rzodkiewka
200 g
ząbek czosnku
2 sztuki
oliwa
60 ml
pieprz
do smaku
syrop z agawy
według uznania
sok z cytryny
z ½ sztuki
świeży chrzan
według uznania
sok z buraka
do nadania koloru

Przepis i przygotowanie: Jacek Dziobkowski    


Zdjęcie: Proszę Zdrowie

krok 1

Ciecierzycę namaczamy przez noc, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem nasion fenkułu. Odcedzamy, zostawiamy trochę wody z gotowania – może posłużyć nam później do kontrolowania gęstości humusu.    

krok 2

Rzodkiewkę i obrane ząbki czosnku mieszamy z oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną syropu z agawy. Pieczemy w 180-190 stopniach w piekarniku ustawionym natermoobieg, aż zmiękną i się zarumienią.    

krok 3

Ciecierzycę łączymy z upieczonymi warzywami. Dodajemy sok z cytryny i świeżo starty chrzan (według uznania). Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy. Kontrolujemy gęstość humusu – jeśli chcemy, aby był mniej gęsty, dolewamy wody z gotowania ciecierzycy. Przed podaniem dodajemy sok z buraków, który nada kolor. Mieszamy.     

TIP

Jeśli robimy małą ilość humusu, zamiast piec warzywa w piekarniku, możemy je przesmażyć na patelni.    

   

Więcej przepisów wegańskich:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk