Kukbuk
Kukbuk
Proszę Zdrowie – Mazurek z białej czekolady z konfiturą z kumkwatu i grejpfruta na spodzie z masłem orzechowym

Mazurek z białej czekolady z konfiturą z kumkwatu i grejpfruta na spodzie z masłem orzechowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
Spód:
popping z kaszy jaglanej, gryki i komosy ryżowej
150 g
syrop z agawy
60 g
kuwertura z wegańskiej białej czekolady (OCTO chocolate)
50 g
masło orzechowe
50 g
Konfitura z kumkwatu i grejpfruta:
kumkwat
50 g
woda
50 g
syrop z agawy
100 g
filety z różowego grejpfruta
50 g
Ganasz z białej czekolady:
mleczko kokosowe
80 g
olej kokosowy
40 g
skórka z pomarańczy
z 1 sztuki
kuwertura z wegańskiej białej czekolady (OCTO chocolate)
20 g
"Białko" do dekoracji
ksylitol
do smaku
agar
1¼ g
mleczko kokosowe
200 g
woda
50 ml
"Żółtko" do dekoracji:
purée mango
180 g
sok z pomarańczy
70 g
ksylitol
25 g
agar
2 g

Przepis i przygotowanie: Jacek Mucha


Zdjęcie: Proszę Zdrowie

krok 1

Popping (może być mieszanka lub jeden rodzaj) mieszamy z syropem z agawy. Wstawiamy do piekarnika i prażymy 10-15 minut w temperaturze 150 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika do jeszcze ciepłej masy dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i masło orzechowe. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy o średnicy 16 centymetrów i wygładzamy spód.  

krok 2

Kumkwaty parzymy wrzątkiem i kroimy na cienkie plasterki. W rondelku zagotowujemy wodę z syropem z agawy. Zdejmujemy z ognia. Filetujemy grejpfruta. Kawałki kumkwatów i grejpfruta zalewamy przygotowanym wcześniej gorącym syropem i odstawiamy do ostygnięcia. Wykładamy na zrobiony w poprzednim kroku spód.

krok 3

Mleczko kokosowe zagotowujemy razem z olejem i ze skórką z pomarańczy. Po zagotowaniu przelewamy przez sito, a następnie miksujemy na gładką masę z rozdrobnioną czekoladą. Wylewamy na spód ciasta, na warstwę owoców i wstawiamy do lodówki chłodzimy, aż czekolada stwardnieje.

krok 4

Wyjmujemy ciasto z lodówki i je dekorujemy ważne, aby zrobić to przed samym podaniem. Ksylitol mieszamy na zimno z agarem, a następnie dodajemy do mleczka kokosowego i zagotowujemy zwodą. Za pomocą łyżki rozlewamy plamy masy na blachę tak, aby uzyskać kształt jajka wbitego na patelnię. Czekamy, aż stężeje. Za pomocą szpatułki do ciast nakładamy je na mazurek.Robimy to uważnie, gdyż masa jest delikatna i może się rozerwać.

krok 5

Purée z mango, sok z pomarańczy, ksylitol i agar zagotowujemy w rondelku. Gotujemy przez 2 minuty. Przelewamy masę do silikonowych foremek w kształcie półkul i czekamy, aż stężeje. Połówki powstałego „żółtkanakładamy na białka. Ciasto podajemy od razu po udekorowaniu.

TIP

Oprócz jajkado dekoracji można użyć mikroliści rukwi wodnej i plasterków kumkwatu. 

Więcej przepisów wegańskich:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk