Mimo że wymyślenie wielkanocnego menu bez udziału mięsa, jajek czy cukru może wydawać się nie lada wyzwaniem, warto je podjąć – nie tylko po to, by w czasie świąt bez ograniczeń cieszyć się smakami, na które czeka się przez cały rok, ale również po to, by nieco odmienić świąteczny stół i oczarować również niebędących na diecie gości. Z wegańskimi, bezglutenowymi czy bezcukrowymi daniami jest tak jak ze wszystkimi innymi – by osiągnąć mistrzostwo w ich przyrządzaniu, trzeba nabrać wprawy. By zachęcić was do zmierzenia się ze świątecznym jadłospisem, w którym dieta wyznacza listę używanych produktów, poprosiliśmy o pomoc zespół Proszę Zdrowie, który przygotował dla was wyjątkowe świąteczne menu.
Nowalijki na wegańskim labnehu z pesto z pietruszki i oliwą koperkową? Pulpety w sosie chrzanowym? A może mazurek z białej czekolady z konfiturą z kumkwatu i grejpfruta na spodzie z masłem orzechowym? Zaopatrzcie się w niezbędne produkty i wzbogaćcie wielkanocny stół o kilka nieoczywistych i mniej tradycyjnych dań. Gwarantujemy, że te propozycje w pełni usatysfakcjonują wszystkich, którzy muszą zrezygnować z cukru, nabiału czy glutenu ze względu na dietę, a do tego zawrócą w głowie pozostałym gościom!